Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tajny patent na chrupiące udka z kurczaka z soczystym wnętrzem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 21.02.2022 01:00

Tajny patent na chrupiące udka z kurczaka z soczystym wnętrzem

pieczone udka
canva/gbh007

Pieczone udka kurczaka są prostym pomysłem na szybki obiad. By jednak wyszły smaczne, powinny mieć chrupiącą skórkę i soczysty środek. Jak to osiągnąć? Pomoże wam w tym tajny patent na chrupiące udka z kurczaka z soczystym wnętrzem. Będą smaczne jak nigdy dotąd.

Udka z kurczaka czy też podudzia zwane pałkami, doskonale nadają się do pieczenia. Mięso to zawiera sporo tłuszczu, który sprawia, że potrawa zwykle wychodzi soczysta. Do szczęścia brakuje nam tylko chrupiącej skórki.

Piekąc udka np. w żaroodpornym naczyniu zwykle część, która znajduje się u góry, jest spieczona, a ta od dołu wilgotna, bo pływa w sosie. Co prawda mięso możemy obrócić w czasie pieczenia, jednak i tak trudno będzie uzyskać idealnie chrupiącą skórkę na całej powierzchni.

Tajny patent na chrupiące udka z kurczaka z soczystym wnętrzem

Chcesz przygotować soczyste i równomiernie chrupiące udka? Skorzystaj z poniższego patentu. Nie piecz udek na blasze czy w żaroodpornym naczyniu. Zamiast je kłaść, zawieś je na ruszcie z piekarnika.

Jak? Końcówki udek przeciśnij przez szpary między drutami rusztu. Rozmieść je dość równomiernie, by bez problemu z każdej strony mogło do nich docierać gorące powietrze.

Na dół piekarnika wsuń blachę. Wcześniej możesz na niej położyć pokrojone ziemniaki i inne warzywa. Teraz nad blachą wsuń ruszt z zawieszonymi na nim udkami. W czasie pieczenia gorące powietrze będzie równomiernie docierało do mięsa, a skapujący tłuszcz trafi na blachę z warzywami, dodając im smaku.

Jak przygotować udka do pieczenia?

Udka oczyść z resztek piór, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. W misce przygotuj marynatę składającą się np. ze słodkiej, mielonej papryki, zmiażdżonych ząbków czosnku, soli i pieprzu.

Koniecznie dodaj też trochę oleju. Możesz także dołożyć łyżkę ostrzejszej musztardy. Dobrym dodatkiem do takiej marynaty będzie łyżka mąki kukurydzianej. Zwiększy ona chrupkość skórki.

Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Włóż do niej udka, przemieszaj, przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Po inne inspiracje na dania z kurczaka zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tam np. porady jak smażyć kurczaka, żeby nie wyszedł suchy. Przetestujcie też przepis na pierś kurczaka w miodowej marynacie.

udka kurczaka
udka kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/Shaiith

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: zrobtosmacznie, mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram