Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na bajecznie pyszne pierniczki alpejskie
canva/Gpoint Studio

Prosty przepis na bajecznie pyszne pierniczki alpejskie

30 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pierniczki alpejskie nie są klasycznymi piernikami wieszanymi na choinkach - mają bowiem bardzo delikatną i puszystą strukturę. Za takie właściwości odpowiada soda oczyszczona, która napowietrza ciasto podczas pieczenia. W smaku są intensywnie korzenne i słodkie, dzięki czemu każdy fan świąt będzie zachwycony, mogąc je spróbować. Niżej zdradzamy cały przepis.

Pierniczki alpejskie są ciekawym wariantem klasycznych pierniczków. Ich delikatność i puszystość są wyjątkowe, dzięki czemu można upiec pięknie wyglądające ciastka nie tylko na święta, lecz również przez cały rok. W smaku są zwyczajnie zbyt dobre, aby jeść je tylko odświętnie.

Dobrze wyrośnięte pierniczki mają jeszcze jedną zaletę - można wypełnić je marmoladą śliwkową, co upodobni je trochę do zwykłego piernika. Przed podaniem warto je również zamoczyć w lukrze, aby prezentowały się je lepiej.

Przepis na pierniczki alpejskie

Składniki:

  • 1,1 kg mąki pszennej

  • 8 żółtek

  • 3 białka

  • 350 g cukru

  • 3 łyżki gorzkiego kakao

  • szklanka gęstej śmietany 18%

  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 4 łyżki przyprawy do piernika

  • kostka masła

  • 400 g miodu

Zacznij od wymieszania kakao z mąką i sodą oczyszczoną. Przesiej suche składniki bezpośrednio do dużej miski. Miód zagotuj z przyprawami, dodaj masło i odstaw do całkowitego wystygnięcia mieszanki. Białka ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.

Do piany wlej żółtka i zmiksuj. Ubite jajka wlewaj do mąki cały czas mieszając. Wlej do nich miód z masłem oraz śmietanę. Wymieszaj wszystko i odstaw na 24 godziny do lodówki pod przykryciem, aby ciasto zgęstniało. Przykrycie jest bardzo istotne, ponieważ blokuje przedostawanie się zapachów z lodówki do ciasta.

Ciasto rozwałkuj i wykrawaj z niego pierniczki. Blachę wyłóż pergaminem do pieczenia i ułóż na niej pierniczki. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 10 minut. Przed podaniem oblej je lukrem i ozdób. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się czym zastąpić zwykły proszek do pieczenia. Ten tekst wyjawia przepis na pyszne kremówki.

Pierniczki

Źródło: canva/-RoMy-, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy