Czym zastąpić proszek do pieczenia?
![Upieczone ciasto](https://images.iberion.media/images/1920/79_ZXA_Um1_Ctr_Sb8jv8_Y_Xa_PX_Projekt_bez_tytulu_60_c7ef3ebf94.png)
Proszek do pieczenia można znaleźć w praktycznie każdym przepisie, gdzie wymagane jest puszyste i delikatne ciasto. Niestety z jego powodu można cierpieć na dolegliwości żołądkowe, które są dość nieprzyjemne. Na szczęście istnieją proste zamienniki, które można dodać do ciasta zamiast proszku, a efekt będzie taki sam.
Proszek do pieczenia od momentu wprowadzenia na rynek konsumencki w XIX wieku sprawił, że drożdże przestały być koniecznością. Dzięki niemu można w wygodny i łatwy sposób spulchnić ciasto i cieszyć się jego fakturą. Niektórzy skarżą się jednak na pewne zdrowotne problemy, które dokuczają po jego spożyciu.
Z tego powodu warto znać zamienniki proszku do pieczenia, które można dodać do ciasta bez ryzyka żadnych objawów. Choć z pozoru mogą wydawać się niecodzienne, polecamy dać im szansę. Smak wypieku nie zmieni się, a jego faktura po upieczeniu będzie równie delikatna.
Zamiast proszku do pieczenia dodaj alkohol
Napoje o wysokiej zawartości alkoholu są skutecznymi spulchniaczami ciast. Po wlaniu ich do surowego ciasta, pod wpływem temperatury skutecznie napompują masę gazem i sprawią, że każdy wypiek urośnie wysoko.
W tym celu powinno korzystać się z rumu lub koniaku, gdyż mają one najlepszy aromat do słodkich ciast. Zamiast nich działa również whisky czy wódka, lecz ich ostry i intensywny smak może zaburzyć harmonie ciasta. 3 łyżeczki koniaku czy rumu odpowiadają około 1 łyżeczce klasycznego proszku do pieczenia.
Czym jest proszek do pieczenia?
Proszek do pieczenia jest mieszaniną trzech składników. Składa się z produktu gazo twórczego, najczęściej sody oczyszczonej, kwas, zwykle kwasku cytrynowego, oraz stabilizatora - tę funkcję pełni zwykła skrobia.
Soda wchodzi w reakcję z kwaskiem cytrynowym w gorącym i wilgotnym środowisku, jakim jest ciasto podczas pieczenia, i zaczyna wydzielać dwutlenek węgla. Ten zostaje uwięziony przez ścinające się ciasto i formuje drobne pęcherzyki, które nadają mu odpowiedniej tekstury.
Soda oczyszczona zamiast proszku do pieczenia?
Wspomniana wyżej soda jest jednym z głównych składników proszku do pieczenia. Tym samym możemy ją wykorzystać w naszych wypiekach. Należy ją wcześniej zmieszać z produktem o kwaśnym odczynie. Mowa między innymi o maślance, śmietanie, kefirze i soku z cytryny.
Sody nie może być zbyt wiele, ponieważ jej jedna łyżeczka odpowiada trzem proszku do pieczenia. Produktu o kwaśnym odczynie powinno być więcej od sody. Po wyrobieniu ciasta należy je od razu wstawić do piekarnika.
Amoniak jako środek spulchniający
Amoniak charakteryzuje się sprawianiem, że ciasta z jego dodatkiem mają porowatą strukturę i stają się bardzo chrupiące - czego nie da się uzyskać przy innych spulchniaczach. Dlatego świetnie nadaje się do robienia kruchych ciasteczek i innych suchych ciast.
Dodatkowo ciasta z amoniakiem można bezpiecznie odłożyć na jakiś czas przed pieczeniem. Z tego powodu często wybiera się go podczas robienia piernika, który zwykle dojrzewa przynajmniej kilka dni przed upieczeniem w piekarniku.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
![Kruche ciastka przed pieczeniem](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/69sogt2pAuvJR4g8kVhsGA/20932f04ddde9ba363b33aa5da149255/Projekt_bez_tytu_u__61_.png)
Źródło zdjęcia: canva/rimmabondarenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta
Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne
Źródło: garneczki Zapraszamy na nasz Instagram
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![wiszące szafki kuchenne](https://images.iberion.media/images/origin/Szafki_kuchenne_15c6c0c810.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![zakamieniony czajnik](https://images.iberion.media/images/origin/kamien1_24225b943d.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_20_T143111_059_ae21615b9e.jpg)
![czyszczenie zmywarki](https://images.iberion.media/images/origin/znywarka_8d07537cc9.jpg)
![zatkany zlew](https://images.iberion.media/images/origin/zatkany_zlew_855e63e936.jpg)
![brudny okap kuchenny](https://images.iberion.media/images/origin/okap_331486c95b.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki1_e00cbd8308.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Anna Mucha](https://images.iberion.media/images/origin/Anna_Mucha_5827c9f5b2.jpg)
![Pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Pieniadze_2d832b997d.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)