Smakosze.pl
kremówka

canva/ffolas

Proste w przygotowaniu kremówki. Pyszne ciasto bez pieczenia

8 Grudnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Dziś przychodzimy do was z kolejnym pomysłem na pyszne ciasto bez pieczenia. Tym razem zdradzimy wam przepis na proste w przygotowaniu kremówki, które bywają również określane mianem napoleonek. Nie musisz więc biec do cukierni ani wydawać wiele pieniędzy. Puszyste, słodkie kremówki zrobisz sama w kwadrans.

Tradycyjne kremówki robi się na cieście francuskim. Oczywiście ciasto można kupić gotowe, upiec z niego dwa blaty i przełożyć kremem. Jednak jeśli chcesz uniknąć pieczenia i jeszcze szybciej mieć pyszny efekt, ciasto francuskie zastąp herbatnikami. Ciastka będą doskonałe w smaku.

Proste w przygotowaniu kremówki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • duże opakowanie herbatników

  • 1/2 l mleka

  • 5 żółtek jaj

  • 1/2 szklanki cukru

  • cukier wanilinowy

  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 200 g masła

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 2 łyżki cukru pudru

Tomasz Strzelczyk gotuje bigos

Ekspresowy bigos Tomasza Strzelczyka - będzie gotowy w 25 minut

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie kremówek

Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, a potem warstwą herbatników. Mleko zagotuj.

Żółtka zmiksuj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Połącz je z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną.

Miksując, wlewaj do masy żółtkowej gorące mleko. Potem przelej całość do garnka i gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Budyń wystudź.

Miękkie masło zmiksuj. Dalej miksuj, dodając do niego po łyżce zimnego budyniu. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, dodaj do kremu budyniowego, delikatnie wymieszaj.

Krem budyniowo-śmietankowy wyłóż na herbatniki. Wyrównaj powierzchnię, przykryj warstwą herbatników.

Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, przesiewając go przez sitko.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy ciasto Joker, a także deser krówkowy.

herbatniki

herbatniki

Źródło zdjęcia: canva/frederique wacquier

NAJGORSZE polskie potrawy, obcokrajowcy nie chcą ich tknąć. Nr 4 podzieli wszystkich Polaków

Polska kuchnia nie jest dla każdego. Obcokrajowcy wyjawili, jakich potraw nie tkną za żadne skarby świata.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smaker

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >