Prosty przepis na chleb z ziemniakami
Podczas pieczenia chleba własnoręcznie, w całym domu unosi się piękny zapach, który od razu wywołuje ślinotok. Dzisiaj prezentujemy przepis na bochenek z dodatkiem ziemniaków. Kartofle powodują, że pieczywo jest wewnątrz wilgotne i puszyste, a skórka staje się nad wyraz chrupiąca. Więcej nie kupisz go w sklepie.
Pieczywo dostępne w sklepach spożywczych i piekarniach smakuje każdemu, lecz nigdy nie może się równać z dobrym chlebem upieczonym samodzielnie. W takim bochenku można bowiem wyczuć włożoną weń pracę i czas przez piekącego.
Choć dodanie ziemniaków do ciasta na chleb może wydawać się z pozoru niecodzienne, ma to swój cel. Ugotowane pyrki zwiększają wilgotność oraz puszystość chleba, a także ułatwiają uzyskanie chrupiącej skórki na powierzchni.
Przepis na chleb z ziemniakami
Składniki:
-
350 g ziemniaków
-
650 g mąki pszennej
-
50 g drożdży świeżych
-
4 łyżki oleju
-
1 łyżeczka cukru
-
200 ml wody letniej
-
1 jajko
-
3 łyżeczki soli
Zacznij od umycia i ugotowania ziemniaków w mundurkach do pełnej miękkości w osolonym wrzątku. Gorące jeszcze kartofle przepuść przez praskę i umieść w misce. Odstaw je do całkowitego ostudzenia.
Mąkę przesiej do drugiej miski, zrób w środku wgłębienie i wkrusz drożdże, Dodaj cukier oraz ciepłą wodę, zamieszaj i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Następnie wbij do mąki jajko, wlej olej, dodaj sól i ziemniaki. Zagnieć ciasto i ponownie odstaw je na 45 do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Dwie formy keksówki nasmaruj olejem i włóż do nich dwie połowy ciasta. Natnij je ostrym nożem z wierzchu i odstaw pod przykryciem na 30 minut. Piecz chleb w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Ostudź go po upieczeniu na kratce. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, co zrobić ze starym, czerstwym chlebem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na tradycyjny kwas chlebowy.
Źródło zdjęcia: canva/Buenosia Carol, Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ziemniak: Wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów; Joanna Jakubiuk