Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na chleb z ziemniakami
canva/PoppyB

Prosty przepis na chleb z ziemniakami

3 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Podczas pieczenia chleba własnoręcznie, w całym domu unosi się piękny zapach, który od razu wywołuje ślinotok. Dzisiaj prezentujemy przepis na bochenek z dodatkiem ziemniaków. Kartofle powodują, że pieczywo jest wewnątrz wilgotne i puszyste, a skórka staje się nad wyraz chrupiąca. Więcej nie kupisz go w sklepie.

Pieczywo dostępne w sklepach spożywczych i piekarniach smakuje każdemu, lecz nigdy nie może się równać z dobrym chlebem upieczonym samodzielnie. W takim bochenku można bowiem wyczuć włożoną weń pracę i czas przez piekącego.

Choć dodanie ziemniaków do ciasta na chleb może wydawać się z pozoru niecodzienne, ma to swój cel. Ugotowane pyrki zwiększają wilgotność oraz puszystość chleba, a także ułatwiają uzyskanie chrupiącej skórki na powierzchni.

Przepis na chleb z ziemniakami

Składniki:

  • 350 g ziemniaków

  • 650 g mąki pszennej

  • 50 g drożdży świeżych

  • 4 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka cukru

  • 200 ml wody letniej

  • 1 jajko

  • 3 łyżeczki soli

Zacznij od umycia i ugotowania ziemniaków w mundurkach do pełnej miękkości w osolonym wrzątku. Gorące jeszcze kartofle przepuść przez praskę i umieść w misce. Odstaw je do całkowitego ostudzenia.

Mąkę przesiej do drugiej miski, zrób w środku wgłębienie i wkrusz drożdże, Dodaj cukier oraz ciepłą wodę, zamieszaj i odstaw pod przykryciem na 15 minut. Następnie wbij do mąki jajko, wlej olej, dodaj sól i ziemniaki. Zagnieć ciasto i ponownie odstaw je na 45 do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Dwie formy keksówki nasmaruj olejem i włóż do nich dwie połowy ciasta. Natnij je ostrym nożem z wierzchu i odstaw pod przykryciem na 30 minut. Piecz chleb w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Ostudź go po upieczeniu na kratce. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, co zrobić ze starym, czerstwym chlebem. Ten tekst wyjawia prosty przepis na tradycyjny kwas chlebowy.

Chleb

Źródło zdjęcia: canva/Buenosia Carol, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ziemniak: Wszystko czego nie wiecie o ziemniakach i 60 genialnych przepisów; Joanna Jakubiuk

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy