Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Dlaczego warto jeść 2 banany dziennie?

Dlaczego warto jeść 2 banany dziennie?

Banany
canva/margouillatphotos

Wokół bananów narosło wiele mitów. Tymczasem owoce te są na tyle zdrowe, że dietetycy niemalże wszystkim polecają ich regularne spożywanie. Bezpiecznie sięgnąć można nawet po dwie sztuki dziennie. Zaskoczeni? Sprawdźcie, z czego wynikają takie zalecenia.

Wyjaśnialiśmy już, skąd biorą się ciemne plamy na skórce banana i dlaczego nie warto przejmować się czarną końcówką owocu. Tym razem na tapet bierzemy mit dotyczący negatywnego wpływu banana na sylwetkę. Sprawdźcie jakie korzyści niesie ze sobą jego spożywanie.

Dlaczego warto sięgać po banany?

Banany nie tylko doskonale sycą, ale też zawierają dużą ilość niezwykle cennego dla zdrowia składnika — potasu. Jest on szczególnie ważny w diecie osób aktywnych fizycznie, gdyż zapobiega skurczom. Dzięki regularnemu spożywaniu tych owoców w naszym organizmie nie będzie też zatrzymywała się zbędna woda.

Ponadto banan może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka nadciśnienia tętniczego. Wszystko dlatego, że sięganie po niego pomoże nam zachować odpowiednią proporcję potasu i sodu w organizmie. Właściwy stosunek tych dwóch pierwiastków gwarantuje lepszą kontrolę ciśnienia krwi.

Żółte owoce są przy tym prawdziwą skarbnicą wielu innych składników odżywczych. Zawierają m.in. wspierający perystaltykę jelit błonnik, witaminy z grupy B oraz sporo witaminy C, która jest niezwykle silnym antyoksydantem, istotnym nie tylko w profilaktyce przeziębienia.

Banan nieoceniony dla osób z obniżonym nastrojem, cukrzycą i refluksem

Zawarty w bananie tryptofan jest przekształcany w serotoninę, popularnie nazywaną hormonem szczęścia. Jedzenie bananów może zatem pomóc nam się zrelaksować. Regularne sięganie po ten owoc będzie zatem korzystne, jeśli walczymy z depresją czy okresowym spadkiem nastroju.

Zacznijcie dzień od owsianki z dodatkiem banana, a na długo się nasycicie i dostarczycie sobie cennych składników zawartych w owocu. Nie przesadzajcie z ich ilością, tylko wtedy, gdy borykacie się z cukrzycą. Owoc co prawda pomaga w regulacji poziomu cukru, ale ma średni indeks glikemiczny.

Niedojrzałe banany przyniosą ulgę podczas zgagi. Zawierają one bowiem naturalne środki neutralizujące kwasy żołądkowe. Pobudzają one przy tym wytwarzanie chroniącego ściany żołądka przed uszkodzeniami śluzu.

Z bananów możecie przyrządzić pyszny koktajl
Z bananów możecie przyrządzić pyszny koktajl

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie, kobieta.onet

Zapraszamy na nasz Instagram