Prosty sposób na pasteryzowanie słoików w piekarniku
Powoli zaczynamy przygotowywać się do przygotowywania naszych ukochanych przetworów na zimę. Prym wiodą oczywiście ogórki kiszone, ale ostatnimi czasy coraz popularniejsze stają się również kiszone pomidory czy marynowana cukinia.
Jak pasteryzować słoiki na mokro?
Podczas robienia przetworów, jedną z najważniejszych czynności jest pasteryzowanie. Jeśli poprawnie je wykonamy, mamy pewność, że nasze warzywa w słoiku są odpowiednio zabezpieczone i szybko się nie zepsują.
Najczęściej pasteryzujemy sprawdzonym sposobem, którego nauczyliśmy się od naszych babć. Polega on na tym, by na dnie garnka wyłożyć ręczniki kuchenne, wlać wodę, a następnie włożyć słoiki z przetworami, tak by woda nie sięgała do nakrętki. Następnie garnek należy postawić na kuchence i gotować.
Cały proces jest bardzo pracochłonny i wymagający skupienia i uwagi. W tracie wyciągania słoików można się bowiem oparzyć. Aby tego uniknąć, można zastosować pasteryzowanie na sucho, które znacznie ułatwia i skraca tę czynność.
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku - na sucho?
Ważne, by do wekowania na sucho dobrać przede wszystkim odpowiednie słoiki. Najlepsze przy tej metodzie będą te zakręcane, czyli twist off. Słoiki z gumką nie sprawdzą się, ponieważ suche powietrze w piekarniku sprawi, że gumki przestaną stanowić odpowiednie uszczelnienie i przetwory mogą po prostu się zepsuć.
Kolejnym istotnym punktem jest wyłożenie blachy kuchennym ręcznikiem. W ten sposób słoiki nie będą bezpośrednio dotykać blachy i nie pękną, ważne jest również, by same ze sobą również się nie stykały.
Źródło: Canva (NataOlsh, Getty Images)
Wekowanie krok po kroku
Gdy przygotujemy odpowiednie słoiki i wyłożymy blachę ręcznikiem, należy nagrzać piekarnik do temperatury 120 stopni Calsjusza. Jeśli do słoików na weki wkładamy gorące przetwory, wtedy umieszczamy je do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Jeśli z kolei wekujemy produkty zimne, to wkładamy je do zimnego piekarnika i rozgrzewamy go wraz ze słoikami.
Takie postępowanie zapobiegnie pęknięciom słoika. Po 30 minutach wekowania można wyłączyć piekarnik i uchylić delikatnie drzwiczki na około godzinę.
Dzięki temu piekarnik się wystudzi. Po upływie tego czasu gotowe przetwory można schować je do spiżarki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Onet