Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bajecznie łatwy przepis na kiszone pomidory
Monika Dec
Monika Dec 30.05.2021 02:00

Bajecznie łatwy przepis na kiszone pomidory

kiszone pomidory
SarapulSar38/ canva

Kiszenie to wschodni zwyczaj przechowywania warzyw. Nie tracą one swoich cennych właściwości, a przy tym stają się naturalnym probiotykiem. W Polsce rekordy popularności biją kiszone ogórki, okazuje się, że warto również postawić na pomidory!

Dlaczego warto jeść kiszone pomidory?

Kiszone pomidory są idealnym dodatkiem do dań mięsnych, pieczonych ziemniaków lub przeróżnych sałatek. Przy okazji są niezwykle cennym źródłem witamin oraz minerałów. Zawarte w nich antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się komórek organizmu.

Przede wszystkim cenny jest likopen, którego regularne spożywanie obniża ryzyko rozwoju miażdżycy oraz innych chorób sercowo - naczyniowych. Poniżej podajemy przepis na niezwykle pyszne i zdrowe kiszone pomidory!

Przepis na kiszone pomidory

Składniki:

  • 2 kg mięsistych pomidorów

  • 8 ząbków czosnku

  • 4 gałązki kopru

  • 4 liście porzeczki

  • 4 kawałki świeżego korzenia chrzanu

  • 8 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

  • 4 liście laurowe

  • 2 litry wody 

  • 4 łyżki soli

Sposób wykonania:

Dokładnie umyj pomidory i delikatnie nakłuj je wykałaczką, a następnie wraz z wszystkimi przyprawami do słoików. Zagotuj wodę z solą i zalej nią warzywa. Dokładnie zakręć słoiki i pozostaw na około tydzień.

Po około 7 dniach ustanie ich fermentacja, wtedy można ich próbować. Przechowuj je w chłodnym miejscu, dzięki temu zachowają swoją jędrność na około dwa miesiące.

Jeśli chcesz nieco dłużej zachować ich smak, pasteryzuj je 15 minut w piekarniku w temperaturze 85 stopni Celsjusza. Słoiki postaw do góry dnem i pozostaw aż do wystygnięcia.

undefined

źródło l24/ beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Tagi: Pomidory