Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na zupę buraczaną polecaną przez Tomasza Sekielskiego
Adam Moskal
Adam Moskal 25.03.2022 22:58

Przepis na zupę buraczaną polecaną przez Tomasza Sekielskiego

Buraczana zupa Sekielskiego
Piotr Krzeslak, Getty Images Pro; Piotr Molecki/East News

Tomasz Sekielski niedawno zdołał zrzucić kilkadziesiąt kilogramów, w czym pomogła mu rygorystyczna dieta, sporo wysiłku fizycznego, a także operacja pomniejszenia żołądka, która znacznie przyspieszyła ciężki proces chudnięcia. 

Jednym z jego ulubionych dań była banalnie prosta w przygotowaniu zupa z buraków, która ma niewiele kalorii, pysznie smakuje i syci na długie godziny. Jedząc ją jak najczęściej, przyspiesza się swój metabolizm dzięki dużej zawartości błonnika i wartości odżywczych. 

Zupa buraczana Tomasza Sekielskiego

Buraki, choć mają stosunkowo niską zawartość żelaza, są warzywem uznawanym za krwiotwórcze - dlatego zaleca się wprowadzenie ich do diety, kiedy choruje się na anemię. Za takie działanie odpowiada duża ilość witaminy B1, która jest obecna w burakach. 

Buraki pozytywnie wpływają również na poprawę pamięci, a także pracę mięśni. Częste spożywanie buraków pozwala wyregulować gospodarkę wodną organizmu, zapewnia silne i trwałe kości oraz zęby, jak również wspomaga pracę mózgu.

Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy ile pieniędzy, musiał zapłacić gość nadmorskiej restauracji za schab z ziemniakami i surówką.

Źródło: Piotr Molecki/East News

Przepis na zupę z buraków Tomasza Sekielskiego

Składniki: 

  • pół kilograma buraków 

  • pół kilograma ziemniaków 

  • 2 marchewki 

  • 2 cebule 

  • 2 pietruszki 

  • 500 ml passaty pomidorowej 

  • 2 jabłka 

  • 1 papryka 

  • 2 litry wody 

  • 2 łyżki oliwy

  • sól 

  • pieprz

  • 3 listki laurowe 

  • pestki z dyni 

  • natka pietruszki 

Zacznij od dokładnego obrania buraków, ziemniaków, marchewek i pietruszki. Umyj je pod bieżącą wodą, aby oczyścić ich powierzchnie z pozostałości ziemi oraz kurzu. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Cebule obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę. 

W garnku podgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy ta się zeszkli, dodaj umytą i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smaż całość przez 5 minut. Do garnka wsyp pokrojone warzywa, a także obrane i umyte jabłko, które pokrojone jest w mniejsze kawałki. 

Po 10 minutach smażenia dolej wodę, dopraw pieprzem, solą i liśćmi laurowymi. Gotuj zupę przez godzinę. Po tym czasie wyjmij liście laurowe i zmiksuj zupę blenderem, a przed podaniem do stołu, posyp wierzch siekaną natką pietruszki i pestkami dyni.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziennikzachodni.pl

Zapraszamy na nasz Instagram