Smakosze.pl
Buraczana zupa Sekielskiego

Piotr Krzeslak, Getty Images Pro; Piotr Molecki/East News

Przepis na zupę buraczaną polecaną przez Tomasza Sekielskiego

6 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Tomasz Sekielski zasłynął ze swoich filmów dokumentalnych, które zelektryzowały wielu Polaków. Od wielu lat dziennikarz zmaga się z nadwagą, jednak ostatnimi czasy znacznie schudł. Jednym z jego sekretów jest buraczana zupa, na którą przepis podajemy niżej.

Tomasz Sekielski niedawno zdołał zrzucić kilkadziesiąt kilogramów, w czym pomogła mu rygorystyczna dieta, sporo wysiłku fizycznego, a także operacja pomniejszenia żołądka, która znacznie przyspieszyła ciężki proces chudnięcia. 

Jednym z jego ulubionych dań była banalnie prosta w przygotowaniu zupa z buraków, która ma niewiele kalorii, pysznie smakuje i syci na długie godziny. Jedząc ją jak najczęściej, przyspiesza się swój metabolizm dzięki dużej zawartości błonnika i wartości odżywczych. 

Zupa buraczana Tomasza Sekielskiego

Buraki, choć mają stosunkowo niską zawartość żelaza, są warzywem uznawanym za krwiotwórcze - dlatego zaleca się wprowadzenie ich do diety, kiedy choruje się na anemię. Za takie działanie odpowiada duża ilość witaminy B1, która jest obecna w burakach. 

Buraki pozytywnie wpływają również na poprawę pamięci, a także pracę mięśni. Częste spożywanie buraków pozwala wyregulować gospodarkę wodną organizmu, zapewnia silne i trwałe kości oraz zęby, jak również wspomaga pracę mózgu.

Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy ile pieniędzy, musiał zapłacić gość nadmorskiej restauracji za schab z ziemniakami i surówką.

Źródło: Piotr Molecki/East News

Przepis na zupę z buraków Tomasza Sekielskiego

Składniki: 

  • pół kilograma buraków 

  • pół kilograma ziemniaków 

  • 2 marchewki 

  • 2 cebule 

  • 2 pietruszki 

  • 500 ml passaty pomidorowej 

  • 2 jabłka 

  • 1 papryka 

  • 2 litry wody 

  • 2 łyżki oliwy

  • sól 

  • pieprz

  • 3 listki laurowe 

  • pestki z dyni 

  • natka pietruszki 

Zacznij od dokładnego obrania buraków, ziemniaków, marchewek i pietruszki. Umyj je pod bieżącą wodą, aby oczyścić ich powierzchnie z pozostałości ziemi oraz kurzu. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Cebule obierz z łupin i posiekaj w drobną kostkę. 

W garnku podgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy ta się zeszkli, dodaj umytą i pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smaż całość przez 5 minut. Do garnka wsyp pokrojone warzywa, a także obrane i umyte jabłko, które pokrojone jest w mniejsze kawałki. 

Po 10 minutach smażenia dolej wodę, dopraw pieprzem, solą i liśćmi laurowymi. Gotuj zupę przez godzinę. Po tym czasie wyjmij liście laurowe i zmiksuj zupę blenderem, a przed podaniem do stołu, posyp wierzch siekaną natką pietruszki i pestkami dyni.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziennikzachodni.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kluski ziemniaczane z kaszą manną są miękkie i lekkie

Przepisy

Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

Czytaj więcej >
Leczo - wakacyjny klasyk

Przepisy

Wakacyjna klasyka, czyli gęste i pyszne leczo. Węgierska potrawa w lżejszej, warzywnej wersji

Czytaj więcej >
naleśniki ze szpinakiem

Przepisy

Sycące naleśniki ze szpinakiem. Idealne na bezmięsny obiad

Czytaj więcej >
Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół

Przepisy

Dorota Szelągowska pokazała przepis na rosół. 1 składnik wprawia w osłupienie

Czytaj więcej >
Zachwycające kotlety mielone gyros

Przepisy

Zachwycające kotlety mielone gyros. Klasyka w najlepszej odsłonie

Czytaj więcej >
Jak zrobić gołąbki bez zawijania?

Przepisy

Jak zrobić gołąbki bez zawijania? Znamy ekspresowy sposób, sekretny składnik zmienia wszystko

Czytaj więcej >