Co robić, żeby ogórki małosolne były idealnie chrupkie?
Proces przygotowania ogórków małosolnych jest praktycznie identyczny jak zwykłych ogórków kiszonych. Największą różnicą jest jednak czas fermentacji - w przypadku kiszonych, trwać to może nawet kilka tygodni. Małosolne kiszą się jedynie kilka dni.
W trakcie kiszenia zachodzi fermentacja. Bakterie kwasu mlekowego spożywają cukier i zamieniają go na gaz oraz kwas mlekowy. Dzięki temu ukiszone produkty są zakonserwowane na bardzo długi czas, a także nabierają zupełnie nowych, probiotycznych właściwości.
Ogórki małosolne od Jakuba Kuronia
Jakub Kuroń jest znanym kucharzem oraz autorem książek kucharskich. Na swojej stronie internetowej prezentuje mnóstwo przepisów, a poniższe ogórki małosolne są jednym z nich. Kuroń wyjawia 3 najważniejsze zasady, dzięki którym ogórki będą chrupiące.
Ogórki powinny być z dobrego, sprawdzonego źródła, a ich wielkość nie może być za duża. Naczynie do kiszenia powinno być dokładnie wyczyszczone i wyparzone - doskonale sprawdzają się szklane słoje lub kamionkowe naczynia. Sól do zalewy nie może być jodowana.
Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy ile pieniędzy, musiał zapłacić gość nadmorskiej restauracji za schab z ziemniakami i surówką.
Źródło: yulia-bogdanova, Getty Images
Przepis na ogórki małosolne Jakuba Kuronia
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
2 l wody
cała główka czosnku
2 baldachimy kopru
chrzan
4 liście chrzanu
2,5 łyżki soli
Zacznij od wlania wody do garnka i zagotowania jej. Wsyp sól, dokładnie wymieszaj, aż przyprawa się rozpuści, i zdejmij z gazu. Odstaw garnek na bok, żeby zalewa całkowicie się wystudziła. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem ogórków.
Umyj je dokładnie pod bieżącą wodą i odstaw do odcieknięcia. Całą główkę czosnku przetnij na pół. Na dnie wyparzonego i czystego słoja ułóż połowę czosnku, kopru, chrzanu i liści chrzanu. Następnie połóż na nich umyte ogórki.
Na ogórki wyłóż resztę składników. Zalej całość solanką, mocno zakręć i odstaw w ciemne, aczkolwiek ciepłe miejsce na 2-3 dni. Jeśli chcesz mniej ukiszone ogórki, możesz otworzyć je wcześniej. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuron.com.pl