Smakosze.pl
Ogórki małosolne

canva/Voyagerix

Co robić, żeby ogórki małosolne były idealnie chrupkie?

2 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ogórki małosolne są świetną alternatywą dla zwykłych kiszeniaków - nie są tak kwaśne i mają delikatniejszy smak. Nie każdy wie jednak, jak przygotować je w taki sposób, aby zachowały swoją chrupkość. Poniżej prezentujemy 3 proste zasady, których przestrzeganie pozwoli zrobić idealne małosolne.

Proces przygotowania ogórków małosolnych jest praktycznie identyczny jak zwykłych ogórków kiszonych. Największą różnicą jest jednak czas fermentacji - w przypadku kiszonych, trwać to może nawet kilka tygodni. Małosolne kiszą się jedynie kilka dni. 

W trakcie kiszenia zachodzi fermentacja. Bakterie kwasu mlekowego spożywają cukier i zamieniają go na gaz oraz kwas mlekowy. Dzięki temu ukiszone produkty są zakonserwowane na bardzo długi czas, a także nabierają zupełnie nowych, probiotycznych właściwości.

Ogórki małosolne od Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń jest znanym kucharzem oraz autorem książek kucharskich. Na swojej stronie internetowej prezentuje mnóstwo przepisów, a poniższe ogórki małosolne są jednym z nich. Kuroń wyjawia 3 najważniejsze zasady, dzięki którym ogórki będą chrupiące. 

Ogórki powinny być z dobrego, sprawdzonego źródła, a ich wielkość nie może być za duża. Naczynie do kiszenia powinno być dokładnie wyczyszczone i wyparzone - doskonale sprawdzają się szklane słoje lub kamionkowe naczynia. Sól do zalewy nie może być jodowana. 

Nasz portal wypełniony jest informacjami, które mogą przypaść ci do gustu. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować kotlety schabowe zupełnie inaczej niż tradycyjnie. W tym tekście zdradzamy ile pieniędzy, musiał zapłacić gość nadmorskiej restauracji za schab z ziemniakami i surówką.

Źródło: yulia-bogdanova, Getty Images

Przepis na ogórki małosolne Jakuba Kuronia

Składniki: 

  • 1,5 kg ogórków gruntowych

  • 2 l wody

  • cała główka czosnku

  • 2 baldachimy kopru

  • chrzan

  • 4 liście chrzanu

  • 2,5 łyżki soli

Zacznij od wlania wody do garnka i zagotowania jej. Wsyp sól, dokładnie wymieszaj, aż przyprawa się rozpuści, i zdejmij z gazu. Odstaw garnek na bok, żeby zalewa całkowicie się wystudziła. W tym czasie możesz zająć się przygotowaniem ogórków. 

Umyj je dokładnie pod bieżącą wodą i odstaw do odcieknięcia. Całą główkę czosnku przetnij na pół. Na dnie wyparzonego i czystego słoja ułóż połowę czosnku, kopru, chrzanu i liści chrzanu. Następnie połóż na nich umyte ogórki. 

Na ogórki wyłóż resztę składników. Zalej całość solanką, mocno zakręć i odstaw w ciemne, aczkolwiek ciepłe miejsce na 2-3 dni. Jeśli chcesz mniej ukiszone ogórki, możesz otworzyć je wcześniej. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >