Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-05T224505.054

canva/afro

Prosty sposób na soczystą golonkę

15 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Soczysta golonka należy do klasyki polskiej kuchni. Danie idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Zdradzamy, jak je przyrządzić, aby zachwycało nas swoim smakiem.

Golonka to klasyczna potrawa, która wręcz idealnie sprawdzi się jako danie na niedzielny obiad. Zdradzamy, co zrobić, aby wyszła idealnie krucha i soczysta. Potrawa doskonale sprawdzi się m.in. z dodatkiem kiszonej kapusty (przepis na tę drugą znajdziecie tutaj).

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na soczystą i kruchą golonkę

  • 1,2 kg golonki wieprzowej

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszki

  • kawałek selera

  • por

  • 3 kulki ziela angielskiego

  • 2 listki laurowe

  • łyżka soli

Dodatkowo:

  • cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki przyprawy do mięs

Projekt bez tytułu - 2021-09-05T193801.563

Bajecznie prosty przepis na dynię w occie do słoików na zimę

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Zagotuj w garnku włoszczyznę, posól i do wrzątku włóż golonkę. Gotuj mięso przez 45 minut, a następnie rozpocznij drugi etap przygotowań dania.

Nagrzej piekarnik do 190 stopni C. Na dno naczynia żaroodpornego włóż pokrojoną w piórka cebulę i dodaj ząbki czosnku. Natrzyj golonkę z każdej strony przyprawą do mięs, jej skórę natnij na krzyż i tak przygotowaną połóż na cebuli. Wlej szklankę wywaru z gotowania golonki naokoło mięsa. Włóż golonkę do piekarnika (nie przykrywaj). Piecz mięso ok. 1,5 godziny, podlewając wytworzonym sosem co 20 minut.

Tuż po upieczeniu wyjmij golonkę z sosu, a sos przetrzyj przez sitko wraz z cebulą i czosnkiem. Smacznego!

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na kultowe potrawy m.in. niezapomniane łazanki.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyślij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram


Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Waniliowe naleśniki na maślance

Przepisy

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Czytaj więcej >
Jajecznica po angielsku

Przepisy

Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

Czytaj więcej >
Kawa z korzennymi przyprawami

Przepisy

Zmiel, a potem wrzuć do kawy. Korzyści odczujesz niemal natychmiast

Czytaj więcej >

Przepisy

Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny

Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw

Czytaj więcej >

Przepisy

„Mega tanie i smaczne” placki ziemniaczane od Tomasza Strzelczyka. Pokochasz je od razu

Czytaj więcej >