Przebojowa bryndzówka, czyli góralska zupa z bryndzy. Zrobisz ją z kilku składników
Bryndzówka jest góralską zupą z bryndzy. Wyraźna w smaku, aromatyczna, pyszna. Zupę możemy w prosty sposób ugotować również w domowym zaciszu, cała rodzina będzie zachwycona. Bryndzówka jest świetnym pomysłem na szybki i smaczny obiad.
Bryndza jest serem produkowanym z mleka owczego. Jest serem miękkim o intensywnym smaku. Jest lekko słony i pikantny, czasem może być również lekko kwaskowaty. Ze względu na konsystencję, bryndza wykorzystywana jest do wielu wyśmienitych potraw, w tym do bryndzówki.
Zupę z bryndzy ugotujemy na wywarze warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Bryndzówka jest zupą z dodatkiem makaronu zacierkowego i zasmażki, jest pożywna, gęsta i bardzo aromatyczna.
Bryndzówkę podajmy z pumperniklem i szczypiorkiem, tak smakuje doskonale. Możemy również zgrillować bułkę lub przygotować grzanki, oprószyć ją posiekaną natką pietruszki lub podać samą. Każda wersja podania zniknie z talerzy błyskawicznie.
Przepis na bryndzówkę, czyli góralską zupę z bryndzy
Składniki:
-
2 l wywaru warzywnego lub rosołu
-
300 g sera bryndza
-
400 ml śmietany 30% do zup
-
2 łyżki mąki pszennej
-
łyżka masła
-
dwie garści zacierki makaronowej
-
sól do smaku
-
pieprz biały mielony do smaku
-
posiekany szczypiorek do podania (opcjonalnie)
-
chleb razowy lub pumpernikiel do podania (opcjonalnie)
Jak ugotować bryndzówkę? Zupa jest gęsta, pożywna i pełna smaku
Bryndzę przełóż do miski i rozgnieć z dodatkiem śmietany, zagotuj bulion. Gdy będzie wrzał, zmniejsz gaz, wsyp makaron zacierkowy. Przygotuj zasmażkę: masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę i wlej łyżkę- dwie bulionu, następnie dokładnie wymieszaj, odstaw.
Gdy makaron zacierkowy jest już miękki, do wywaru dodaj bryndzę wymieszaną ze śmietaną, energicznie mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, następnie dodaj zasmażkę, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Chleb pokrój w kostkę. Bryndzówkę wlej do miseczek, dodaj kilka kostek chleba i oprósz posiekanym szczypiorkiem, smacznego.
Pomysł na pyszny obiad? Przygotuj paprykę faszerowaną mięsem mielonym . Jeśli wolisz bezmięsne dania- tu poznasz przepis na cukinię faszerowaną kaszą i serem feta, rozpływa się w ustach.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak kroić cebulę, żeby nie szczypała w oczy? Najlepsi kucharze mają niezawodny patent
-
Zapomnij o dodawaniu bułki tartej do mielonych. Teraz wszyscy sięgają po inny składnik
Źródło: olgasmile