Przechowuję koperek metodą „odwróconego słoika”. Jest świeży aż przez 4 tygodnie
Koperek jest znakomitym dodatkiem nie tylko do ziemniaków, ale i wielu innych dań. Dlatego poznaj metodę, dzięki której jego świeżość zachowasz na bardzo długo. Nie uwierzysz, jakie to proste i skuteczne. Kiedy poznasz ten sposób, już nigdy nie przechowasz go inaczej.
Koperek, czyli doskonały dodatek do wszystkiego
Nikt z nas nie wyobraża sobie ziemniaków podanych na obiad bez dodatku koperku. Dzięki niemu także inne dania smakują o wiele lepiej. Niestety świeży koperek szybko więdnie i traci smak. Oczywiście, że można go zamrozić, ale metoda, którą poznasz za chwilę, jest o wiele lepsza.
Wypróbuj ją, a będziesz stosować ją za każdym razem. Przechowywanie nigdy nie było prostsze i aż tak skuteczne.
Jaka metoda jest najelpsza?
Metod przechowywania koperku jest naprawdę wiele. Jedną z lepszych jest ta, którą nosi nazwę “odwróconego słoika”. Jest skuteczna, a zioło może wytrzymać nawet 4 tygodnie i wciąż pozostanie świeże oraz aromatyczne . Aby przechować koperek tą metodą, potrzebujesz tylko dwa słoiki. Jedne z nich musi być większy, a drugi mniejszy. Dodatkowo potrzebna jest także dopasowana do tego większego zakrętka oraz zimna woda. O tym, co z tego zrobić, dowiesz się z instrukcji poniżej.
Jak przechowywać koperek?
Końcówki umytego kopru przytnij. Na blacie ułóż nakrętkę, ale gwintem do góry. Ustaw na niej mały słoik i wlej do niego zimną wodę. Włóż do niego koperek, ale w taki sposób, aby zanurzone były tylko same łodygi bez liści.
Koperek przykryj większym słoikiem i wkręć go w zakrętkę. Słoiki umieść w lodówce i co 3-4 dni wymieniaj wodę. Dzięki temu koperek zachowa świeżość na długo. Sprawdź, ile soli dodać do ogórków małosolnych oraz poznaj przepis na pyszną sałatkę .