Smakosze.pl Porady Przechowuję koperek metodą „odwróconego słoika”. Jest świeży aż przez 4 tygodnie
Fot. Canva/marcgallant65

Przechowuję koperek metodą „odwróconego słoika”. Jest świeży aż przez 4 tygodnie

10 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Koperek jest znakomitym dodatkiem nie tylko do ziemniaków, ale i wielu innych dań. Dlatego poznaj metodę, dzięki której jego świeżość zachowasz na bardzo długo. Nie uwierzysz, jakie to proste i skuteczne. Kiedy poznasz ten sposób, już nigdy nie przechowasz go inaczej.

Koperek, czyli doskonały dodatek do wszystkiego

Nikt z nas nie wyobraża sobie ziemniaków podanych na obiad bez dodatku koperku. Dzięki niemu także inne dania smakują o wiele lepiej. Niestety świeży koperek szybko więdnie i traci smak. Oczywiście, że można go zamrozić, ale metoda, którą poznasz za chwilę, jest o wiele lepsza.

Wypróbuj ją, a będziesz stosować ją za każdym razem. Przechowywanie nigdy nie było prostsze i aż tak skuteczne.

słoiki.jpg
Fot. Canva/Jerneja Ribnikar
Znana zielarka bije na alarm. Ten miód to najgorszy możliwy wybór

Jaka metoda jest najelpsza?

Metod przechowywania koperku jest naprawdę wiele. Jedną z lepszych jest ta, którą nosi nazwę “odwróconego słoika”. Jest skuteczna, a zioło może wytrzymać nawet 4 tygodnie i wciąż pozostanie świeże oraz aromatyczne . Aby przechować koperek tą metodą, potrzebujesz tylko dwa słoiki. Jedne z nich musi być większy, a drugi mniejszy. Dodatkowo potrzebna jest także dopasowana do tego większego zakrętka oraz zimna woda. O tym, co z tego zrobić, dowiesz się z instrukcji poniżej.

Jak przechowywać koperek?

Końcówki umytego kopru przytnij. Na blacie ułóż nakrętkę, ale gwintem do góry. Ustaw na niej mały słoik i wlej do niego zimną wodę. Włóż do niego koperek, ale w taki sposób, aby zanurzone były tylko same łodygi bez liści.

Koperek przykryj większym słoikiem i wkręć go w zakrętkę. Słoiki umieść w lodówce i co 3-4 dni wymieniaj wodę. Dzięki temu koperek zachowa świeżość na długo. Sprawdź, ile soli dodać do ogórków małosolnych oraz poznaj przepis na pyszną sałatkę .

koperek w słopiku.jpg
Fot. Canva/natashabreen
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy