Ile soli powinno się sypać do ogórków małosolnych? Znamy najlepsze proporcje
Czy na pewno wiesz, jak przygotować ogórki małosolne? Wszystko zależy od ilości soli. Dowiedz się, ile należy dodać jej do zalewy, a wyjdą doskonałe w smaku i lekko chrupiące.
Czas na ogórki małosolne
Działkowcy są już po pierwszych zbiorach ogórków, a to oznacza, że sezon rozpoczął się już na dobre. Z takich pierwszych warto przygotować ogórki małosolne, które razem z rodziną zjecie na świeżo. Ich przygotowanie jest łatwe, ale należy przestrzegać kilku podstawowych reguł.
Jedną z nich jest przede wszystkim odpowiednia ilość soli. Istotne są także inne zasady, które poznasz w dalszej części artykułu. Dzięki nim przetwory wyjdą idealne za każdym razem.
Wsyp 2 łyżki do wody i wrzuć kurki. Tej sztuczki nauczyła mnie babciaIle soli do ogórków?
Ogórki małosolne przygotowuje się bardzo łatwo, ale nie każdy pamięta, ile soli należy dodać do zalewy. Jest to istotny czynnik, bo odpowiednie, dokładne proporcje składników sprawią, że przetwory wyjdą chrupiące i smaczne.
Zasada jest tak prosta, jak samo przygotowanie. Na każdy litr wrzątku należy wsypać 1 łyżkę soli. Trzymaj się tego zawsze, a ogórki wyjdą za każdym razem.
Nie popełniaj także tych błędów
Podczas przygotowywania ogórków małosolnych, oprócz odpowiedniej ilości soli, należy pamiętać także o innych zasadach. Bardzo często przetwory nie wychodzą, ponieważ warzywo ma nieodpowiedni rozmiar. Ogórki powinny być nieduże, twarde, a skórka powinna być jasnozielona.
Pamiętaj, także o tym, aby nie przesadzić z przyprawami. Do małosolnych wystarczy dodać świeży koper, czosnek, chrzan i to naprawdę wystarczy. Ogórki małosolne postoją dłużej, jeżeli będziesz je odpowiednio przechowywać. Dlatego naczynie z nimi przechowuj w zacienionym miejscu, a kiedy nabiorą odpowiedniego smaku, schowaj je do lodówki. Zastosuj wszystkie wskazówki i dodawaj odpowiednią ilość soli, a smakiem małosolnych będziesz cieszyć się za każdym razem. Sprawdź także przepis na inne ogórki oraz poznaj niezwykły przepis na fasolkę.