Przegrzebki
Przegrzebki z grilla
Przegrzebki od wieków znane są ze swoich walorów zdrowotnych i smakowych.Grillowane przez kilka sekund są miękkie w środku i lekko chrupiące z góry.
Przegrzebki, czyli muszle Świętego Jana, występują w ciepłych morzach i oceanach.Muszle, jak wszystkie owoce morza, są klasykami między innymi kuchni śródziemnomorskiej.
Przegrzebki. Wartości odżywcze
Przegrzebki cenione są głównie za swoje niezwykle delikatne mięso.Zawierają kwasy omega-3 oraz dużą ilość białka, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Przegrzebki to również źródło fosforu oraz witamin z grupy B.
Przepis na delikatne, grillowane przegrzebki
Do przygotowania przegrzebków potrzebujesz:opakowanie przegrzebków,sól, pieprz,oliwa z oliwek,kapary,suszone pomidory,oliwki.
Zamrożone przegrzebki włóż do miski z zimną wodą i wstaw do lodówki do całkowitego rozmrożenia. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym.
Skrop je z każdej strony oliwą i smaż na rozgrzanej patelni grillowej po 30 sekund z każdej strony.Dopraw solą i pieprzem.
Przegrzebki podane z kaparami, suszonymi pomidorami i oliwkami smakują rewelacyjnie!