Smakosze.pl
Przegrzebki

pixabay.com

Przegrzebki

24 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

przegrzebki, owoce morza, grill, kapary, oliwki, suszone pomidory

Przegrzebki z grilla

Przegrzebki od wieków znane są ze swoich walorów zdrowotnych i smakowych.Grillowane przez kilka sekund są miękkie w środku i lekko chrupiące z góry.

Przegrzebki, czyli muszle Świętego Jana, występują w ciepłych morzach i oceanach.Muszle, jak wszystkie owoce morza, są klasykami między innymi kuchni śródziemnomorskiej.

Przegrzebki. Wartości odżywcze

Przegrzebki cenione są głównie za swoje niezwykle delikatne mięso.Zawierają kwasy omega-3 oraz dużą ilość białka, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu.Przegrzebki to również źródło fosforu oraz witamin z grupy B.

Przepis na delikatne, grillowane przegrzebki

Do przygotowania przegrzebków potrzebujesz:opakowanie przegrzebków,sól, pieprz,oliwa z oliwek,kapary,suszone pomidory,oliwki.

Zamrożone przegrzebki włóż do miski z zimną wodą i wstaw do lodówki do całkowitego rozmrożenia. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym.

Skrop je z każdej strony oliwą i smaż na rozgrzanej patelni grillowej po 30 sekund z każdej strony.Dopraw solą i pieprzem.

Przegrzebki podane z kaparami, suszonymi pomidorami i oliwkami smakują rewelacyjnie!

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Seler konserwowy na cały rok

Czytaj więcej >

Przepisy

Sposób na orientalny makaron z sosem sojowym

Czytaj więcej >
surówka z dyni

Przepisy

Chrupiąca, jesienna surówka z dodatkiem dyni

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na makaron penne z kurczakiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Dietetyczne śledzie bez grama oleju - pyszna i lekka przekąska

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na sok z selera naciowego

Czytaj więcej >