Przegrzebki
pixabay.com

Przegrzebki

przegrzebki, owoce morza, grill, kapary, oliwki, suszone pomidory

Przegrzebki z grilla

Przegrzebki od wieków znane są ze swoich walorów zdrowotnych i smakowych.
Grillowane przez kilka sekund są miękkie w środku i lekko chrupiące z góry.

Przegrzebki, czyli muszle Świętego Jana, występują w ciepłych morzach i oceanach.
Muszle, jak wszystkie owoce morza, są klasykami między innymi kuchni śródziemnomorskiej.

Przegrzebki. Wartości odżywcze

Przegrzebki cenione są głównie za swoje niezwykle delikatne mięso.
Zawierają kwasy omega-3 oraz dużą ilość białka, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Przegrzebki to również źródło fosforu oraz witamin z grupy B.

Przepis na delikatne, grillowane przegrzebki


Do przygotowania przegrzebków potrzebujesz:
opakowanie przegrzebków,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek,
kapary,
suszone pomidory,
oliwki.

Zamrożone przegrzebki włóż do miski z zimną wodą i wstaw do lodówki do całkowitego rozmrożenia. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym.

Skrop je z każdej strony oliwą i smaż na rozgrzanej patelni grillowej po 30 sekund z każdej strony.
Dopraw solą i pieprzem.

Przegrzebki podane z kaparami, suszonymi pomidorami i oliwkami smakują rewelacyjnie!

Następny artykuł