Przepis na banalnie prosty sernik z trzech składników
Smakowity sernik niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Okazuje się, że wyborne ciasto możemy przygotować w mgnieniu oka. Będziemy potrzebowali serka śmietankowego, białej czekolady oraz jajek.
Nie da się ukryć, że sernik jest jedną z najlepszych propozycji deserowych. Ciasto w tej odsłonie potrafi zachęcić do beztroskiego zajadania nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Oprócz dodatku w postaci wody wykorzystamy trzy składniki.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty i szybki w przygotowaniu sernik
Sernik nie bez powodu cieszy się sporą popularnością wśród wielbicieli łakoci. Wszystko przez jego niecodzienne walory smakowe, obok których nie sposób przejść obojętnie. Jakiś czas temu dzieliliśmy się przepisem na sernik z wiaderka .
Mało kto spodziewałby się, że sernik może bazować na trzech składnikach. Mowa o serku śmietankowym, jajkach i białej czekoladzie . Dodatkowo będziemy potrzebowali wody, dzięki której ciasto będzie bardziej puszyste. Jakie proporcje należy zachować?
-
5 jajek
-
200 g białej czekolady
-
200 g serka śmietankowego
-
250 ml wody
Trzyskładnikowy sernik zachwyci najbliższych
Na początku czekoladę drobno siekamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy przestygnie, wzbogacamy ją o serek śmietankowy i żółtka. Całość starannie mieszamy tak, aby uzyskać jednolitą masę . Najlepiej robić to delikatnie.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Ją również dodajemy do masy na sernik. Godna uwagi jest sztuczka, dzięki której z łatwością oddzielisz żółtka od białek . Tortownicę smarujemy warstwą masła i przekładamy na nią bazę pod sernik.
Na brytfankę wylewamy wodę i umieszczamy w niej tortownicę. Wszystko wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza . Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza.
Kiedy minie 20 minut od zmniejszenia temperatury, wówczas sernik powinien być już gotowy. Wyłączamy grzanie i pozwalamy mu wystygnąć . Na koniec możemy wzbogacić nasz sernik o cukier puder lub inne dekoracje.
Canva / Rome2015
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: O2