Prosty sposób na idealne jajka na twardo
Jajka na twardo ugotowane w idealny sposób są delikatne, a żółtko zawiera jeszcze odrobinę wilgoci. Najważniejszy jest odpowiedni czas gotowania, zależny od wielkości jajka. Kolejną istotną rzeczą jest wyjęcie ich na 30 minut przed gotowaniem z lodówki, aby nabrały temp. pokojowej.
Jajka na twardo stanowią doskonały sposób na szybkie i pożywne śniadanie. Produkt ten zawiera praktycznie wszystkie potrzebne substancje odżywcze, które konieczne są do funkcjonowania organizmu człowieka.
Niestety sporym mankamentem może być pękająca skorupka podczas gotowania. Wtedy część białka wycieka do wody i jest bezpowrotnie tracona. Dlatego wyjaśniamy jak zrobić to w najlepszy sposób.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak gotować jajka na twardo?
Potrzebne ci będą podstawowe składniki, czyli woda, sól oraz jajka. Dodatkiem może być odrobina soku z cytryny lub octu - kwas zmniejsza prawdopodobieństwo na pęknięcie skorupki.
Jak wspominaliśmy wyżej, 30 minut przed gotowaniem wyciągnij jajka z lodówki. Włóż je do dużego garnka i zalej zimną wodą z kranu. Wsyp sól oraz wlej sok z cytryny lub ocet, jeśli się na nie zdecydowałeś.
Doprowadź wodę do wrzenia i zaczekaj, aż się ugotują. Małe jajka potrzebują 7 minut, średnie 8, a duże około 9 minut, aby całkowicie się ugotowały.
Nie gotuj zbyt długo
Nigdy nie należy gotować jajek za długo, ponieważ w reakcjach chemicznych żelazo utlenia się i tworzy nieprzyjemnie wyglądającą szarą otoczkę wokół żółtka.
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Po ugotowaniu zdejmij jajka z ognia i zacznij wlewać do nich zimną wodę. Pozostaw je do pełnego wystudzenia, a następnie zacznij obierać ze skorupki. Smacznego.
Źródło: canva.com/Jakub Kapusnak, Foodiesfeed
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kulinarneprzeboje.pl