Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-30T121951.731

canva.com/Olga Kriger

Przepyszny deser z galaretką i malinami - ideał na lato

30 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Jednym z najlepszych sposobów na ochłodę w czasie lata jest zjedzenie deseru galaretkowego - w tym wypadku malinowego. Przepis jest banalnie prosty, a ilość pracy minimalna. Co więcej, galaretka jest wyjątkowo orzeźwiająca.

Latem mamy zdecydowanie mniejszy apetyt. Nie chcemy jeść zbyt ciężko, ponieważ wysokie temperatury i tak wystarczająco mocno nas męczą. Dlatego lekkie posiłki i desery są na wagę złota.

Jednym z takich deserów jest poniższa galaretka, którą każdy może z łatwością przygotować. Potrzeba do niej jedynie kilku łatwo dostępnych produktów, a większość pracy wykonuje za nas lodówka.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na malinowy deser z galaretką

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 700 ml wrzątku

  • 1 malinowa galaretka

  • 1 galaretka przezroczysta truskawkowo-waniliowa

  • 450 g malin

  • świeża mięta

Zacznij od wlania do dwóch naczyń po 200 i 500 ml wrzątku. W mniejszej miseczce rozpuść galaretkę malinową, a w większej truskawkowo-waniliową. Gdy całkowicie się rozpuszczą, odstaw do wystudzenia.

Sałatka Magdy Gessler

Przepis Magdy Gessler na hitową sałatkę szwabską

CZYTAJ DALEJ

Mniej więcej 300 g malin dokładnie umyj i zblenduj je blenderem. Gdy będa miały gładką konsystencję, przepuść owoce przez sitko, aby pozbyć się pestek. Mus wymieszaj z galaretką malinową.

Przelej mus z galaretką do pucharków i wstaw do lodówki, aby stężały. Na galaretce ułóż maliny i zalej je przezroczystą galaretką. Po stężeniu w lodówce, ozdób desery liśćmi mięty. Smacznego.

Galaretka

Źródło: canva.com/Redrafts, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wszystkiegoslodkiego.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na jesień, sycąca fasolka po bretońsku z mięsem mielonym

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis Kuronia na cudowne kotlety mielone z pieczarkami

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe

Przepisy

Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >
Grochówka od Kuronia

Przepisy

Sycąca i rozgrzewająca grochówka od Jakuba Kuronia

Czytaj więcej >
schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >