Smakosze.pl Przepisy Przepis na duszoną wątróbkę z pieczarkami w białym sosie
canva/Timolina

Przepis na duszoną wątróbkę z pieczarkami w białym sosie

25 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Wątróbka z cebulką jest kontrowersyjną potrawą, wywołującą mnóstwo emocji, ponieważ ma równie dużo zwolenników, co przeciwników. Pysznym sposobem na podanie jej w bardziej przystępnej wersji, jest uduszenie jej w szklance śmietany razem z pieczarkami. Po takiej obróbce wątróbka jest delikatna, soczysta i pełna smaku.

Wątróbka dawniej była zmorą większości dzieci, którym rodzice kazali jeść ich najbardziej znienawidzony produkt. Jeśli cały czas czujesz do niej awersję, lecz chciałbyś dać jej szansę - mamy doskonałą recepturę.

Duszenie wątróbki i pieczarek w śmietanowym sosie pozwala cieszyć się soczystym i delikatnym mięsem. Pamiętaj, aby wymoczyć wątróbkę w mleku przez kilka godzin, żeby pozbyć się jakiejkolwiek goryczki.

Przepis na wątróbkę duszoną w śmietanie z pieczarkami

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 400 g pieczarek

  • 2 cebule

  • 1 l mleka

  • 200 ml śmietany

  • 2 łyżki mąki

  • sól

  • pieprz

Zacznij od oczyszczenia wątróbki z żyłek, pokrojenia jej na plasterki i zalania mlekiem. Wstaw moczące się mięso do lodówki na 2-3 godziny, po czym odcedź ją i dokładnie przetrzyj ręcznikiem kuchennym, żeby usunąć resztki wilgoci.

Oprósz wątróbkę mąką i wrzuć ją na mocno rozgrzaną patelnię z olejem. Smaż ją, aż nabierze ładnego brązowego koloru, po czym przełóż ją na talerz. Cebulę obierz, pokrój w piórka i umieść na patelni po wątróbce. Podsmażaj ją, aż się delikatnie skarmelizuje.

Do cebuli dorzuć oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Gotuj je, aż woda zniknie z dna patelni. Z powrotem dodaj wątróbkę na patelnię, zalej ją śmietaną, dopraw solą, pieprzem i duś przez 10 minut na małym ogniu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić białą kiełbasę pieczoną z cebulą. Ten tekst wyjaśnia sposób na białą kiełbasę w sosie śmietanowym.

Wątróbka w sosie śmietanowym

Źródło zdjęcia: canva/minadezhda, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy