Smakosze.pl Przepisy Przepis na dżem jeżynowy bez pestek dostałam od koleżanki. Nie miałam pojęcia, że to takie proste
Fot.Canva/nobtis

Przepis na dżem jeżynowy bez pestek dostałam od koleżanki. Nie miałam pojęcia, że to takie proste

15 sierpnia 2024

Dżemy są szczególnie lubiane w moim domu. Pyszne owoce zamknięte w słoiczkach najlepiej smakują zimą. Jednak ten dżem z jeżyn bez pestek nie ma sobie równych. Jest prosty w przygotowaniu i niezwykle smaczny.

Dżem z jeżyn bez pestek kusi smakiem

Robisz dżemy na zimę? Latem przygotowuję ulubione owoce i robię z nich dżemy, konfitury i soki. Na zimę będą jak znalazł . Wówczas najbardziej tęsknimy za smakiem owoców, które dojrzewały w letnim słońcu. W takich momentach sięgam po słoik i cieszę się pyszną zawartością.

Hitem w moim domu jest jednak dżem z jeżyn bez pestek. Pyszny słodko-kwaśny smak jest ceniony przez całą rodzinę. Jeżyny są pełne pestek, ale dżem robię bez nich . Wychodzi, że palce lizać. Wszystko dzięki prostemu przepisowi od koleżanki. Teraz polecam go każdemu.

dżem z jeżyn bez pstek
Fot. Canva/Stefan Ionitas Images
Uprawiane jest w Polsce, a mało kto je zna. Niemal całość plonów idzie na sprzedaż na zachód

Jak zrobić dżem z jeżyn bez pestek?

Składniki:

  • 1 kg jeżyn
  • 400 g cukru
  • 1 żelfix 3:1

Przygotowanie dżemu zacznij od opłukania jeżyn, osuszenia ich i przełożenia do garnka . Wsyp cukier i zagotuj. Następnie owoce z cukrem odstaw do wystudzenia. Teraz przygotuj drobne sitko, takie, żeby nie przeszły pestki jeżyn. Najlepsze będzie jak najmniejsze sitko .

Gdy owoce przestygną, przetrzyj je przez sitko. Do przecieru dodaj żelfix i ponownie zagotuj . Przecier gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. Następnie gorący dżem z jeżyn bez pestek przelej do słoiczków. Zakręć je i postaw do góry dnem, aż przestygną.

Dżem z jeżyn bez pestek dla całej rodziny

Dżem z jeżyn bez pestek polubi cała rodzina. Gładka masa, w której nie znajdziesz pestek, smakuje wyśmienicie . Słodko-kwaśne owoce pełen witamin pasują do pieczywa i naleśników. Wzbogacą smak twarożku i rozmaitych ciast.

Po dżem z jeżyn bez pestek z przyjemnością sięgniesz zimą i od razu przypomnisz sobie smak lata. Jeżyny w takim wydaniu smakują, że palce lizać. Warto wypróbować ten niezwykle prosty przepis . Gwarantuje znakomity dżem, którego smak doceni cała rodzina . Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić sałatkę najlepszą na grilla. Podawaliśmy przepis na szybkie i proste kotlety z 3 składników.

dżem z jeżyn bez pestek
Fot. Canva/Boarding1Now

Źródło: wielkiezarcie.com

Już nigdy nie zrobię klasycznych mielonych. Ten przepis na mięso pasuje mi 100 razy bardziej
Ta najprostsza surówka z selera jest hitem w moim domu. Robię ją od lat
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy