Pokrój pomidory z cebulą i ułóż w słoiku. Po 2 godzinach zyskasz najlepszy przysmak na grilla
Grilluję często i z przyjemnością. Dania wychodzą pysznie, również dzięki pewnemu dodatkowi. Wszystko dlatego, że do przygotowanych potraw serwuję przepyszną sałatkę na grilla. Czytaj dalej, a nie uwierzysz jakie to proste.
Sałatka na grilla, którą zjesz z apetytem
Lato to czas, gdy chętnie grilluję. Pogoda temu sprzyja, a potrawy z rusztu smakują wyśmienicie, gdy podaję je na świeżym powietrzu. Apetyt dopisuje moim bliskim i chętnie pałaszują grillowane mięsa i kiełbaski. Jednak zawsze też pamiętam o sałatce na grilla.
Z czego ją przyrządzam? Sałatkę na grilla robię z pomidorów i cebuli. Do tego czosnek i aromatyczne przyprawy. Pyszne składniki układam w słoiku, a już niedługo sałatka trafia na talerze. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Obżarciuch. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Te proste kotlety robię, gdy jestem zabiegana. Wystarczą 3 składniki i mam szybki obiad z niczegoJak zrobić sałatkę na grilla?
Składniki:
- 1 kg twardych pomidorów
- ½ kg cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 10 łyżek oleju
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki miodu
Przygotowanie sałatki na grilla zacznij od posiekania czosnku i pokrojenia cebuli w plasterki. Pomidory też pokrój w plasterki i przygotuj słoik. Układaj w nim na przemian pomidory, cebulę i czosnek.
Teraz do naczynia wlej olej i sok z cytryny. Dołóż miód, wsyp zioła prowansalskie i sól. Składniki dokładnie wymieszaj. Zalewę wlej do słoika. Zakręć go i postaw do góry dnem. Po 2 godzinach możesz podać sałatkę na grilla.
Sałatka na grilla doda smaku potrawom
Sałatka na grilla wychodzi znakomicie. Pomidory z cebulą i czosnkiem mają wyrazisty smak. Zalewa jest aromatyczna i ma delikatną nutkę miodu. Całość doskonale pasuje do potraw z grilla. Z taką pyszną sałatką mięsa, kiełbaski, czy szaszłyki mają wyborny smak.
Sałatka na grilla jest też doskonała do warzyw z rusztu. Jej zaletą jest szybkość przygotowania, jednak warto pamiętać, że trzeba odstawić ją na 2 godziny. Po tym czasie będzie smakować, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak karmią w polskich szpitalach. Radziliśmy też, jak nigdy nie przechowywać pomidorów.