Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Już nigdy nie zrobię klasycznych mielonych. Ten przepis na mięso pasuje mi 100 razy bardziej
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 15.08.2024 06:00

Już nigdy nie zrobię klasycznych mielonych. Ten przepis na mięso pasuje mi 100 razy bardziej

mięso mielone w folii
Fot. facebook.com/cookrate.polska

Ten przepis pozwala wydobyć niezwykłe właściwości zwykłego mięsa mielonego. Zmienia je bowiem w pieczeń, którą przygotowuje się banalnie, ale która na stole wygląda obłędnie. Tak też zresztą smakuje.

Pieczeń z mięsa mielonego

Mówcie co chcecie o kotletach mielonych, ale czasem nawet najbardziej zagorzali zwolennicy tradycyjnych obiadów potrzebują od nich chwili wytchnienia. Cóż z tego, skoro to uniwersalne (a przy tym tanie) mięso jest czasem jedynym pod ręką, z którego da się zrobić sycący i treściwy obiad.

Wtedy z pomocą przychodzą sposoby takie jak ten. Przepis jest banalny i szczerze powiedziawszy tylko kilka dodatków różni masę mięsną na to danie od zwykłego mielonego. Inna forma podania pozwala jednak na różnego rodzaju eksperymenty. Podobny klops można przygotować także w wersji zapieczonej w cieście, a także w różnych mieszankach warzywnych.

zapieczony klops
Fot. facebook.com/cookrate.polska
Nie znam lepszego przepisu na zupę owocową. Dokładnie taką samą robiła moja babcia

Faszerowane mielone

Dla łatwości serwowania warto piec podobne mięso w jednorazowych foremkach. Ilustracje w tym tekście pochodzą z kanału Cookrate.Polska, gdzie pokazana jest metoda na samodzielne przygotowanie takiej foremki z folii aluminiowej składanej i zawijanej wokół keksówki.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 3 duże cebule
  • 3 ogórki kiszone
  • 120 g żółtego sera
  • 2-3 jajka
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1-2 łyżeczki musztardy
  • 30 g bułki tartej
  • Sól, pieprz

Pieczemy mięso mielone

Cebulę kroimy w pióra i wysypujemy nią dwie jednorazowe foremki aluminiowe. Dobrze jest, jeśli warstwa luźno ułożonej cebuli ma 2-3 centymetry. Zostawiamy trochę cebuli na koniec, do obłożenia brzegów.

Ogórki kiszone ścieramy na tarce o drobnych okach, podobnie żółty ser. Ogórki dokładnie odciskamy z nadmiaru soku. Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy ogórki i ser. Bułkę dokładnie wyciskamy z mleka i również wrzucamy do miski.

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę musztardy, jajka i bułkę tartą. Składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Formujemy z niej dwa podłużne klopsy wielkości odpowiedniej do foremek do pieczenia.

Klopsy układamy delikatnie na pierzynce z cebuli. Pozostałą cebulą okładamy mięso z brzegów. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso musi się stać rumiane z zewnątrz. Delikatnie wyjmujemy je z foremek, by nie zepsuć cebulowej pierzynki.

Wypróbuj też przepisy na pomysłową zupę oraz poznaj zalety niezwykłego napoju.

foremka z alufolii
Fot. facebook.com/cookrate.polska