Już nigdy nie zrobię klasycznych mielonych. Ten przepis na mięso pasuje mi 100 razy bardziej
Ten przepis pozwala wydobyć niezwykłe właściwości zwykłego mięsa mielonego. Zmienia je bowiem w pieczeń, którą przygotowuje się banalnie, ale która na stole wygląda obłędnie. Tak też zresztą smakuje.
Pieczeń z mięsa mielonego
Mówcie co chcecie o kotletach mielonych, ale czasem nawet najbardziej zagorzali zwolennicy tradycyjnych obiadów potrzebują od nich chwili wytchnienia. Cóż z tego, skoro to uniwersalne (a przy tym tanie) mięso jest czasem jedynym pod ręką, z którego da się zrobić sycący i treściwy obiad.
Wtedy z pomocą przychodzą sposoby takie jak ten. Przepis jest banalny i szczerze powiedziawszy tylko kilka dodatków różni masę mięsną na to danie od zwykłego mielonego. Inna forma podania pozwala jednak na różnego rodzaju eksperymenty. Podobny klops można przygotować także w wersji zapieczonej w cieście, a także w różnych mieszankach warzywnych.
Nie znam lepszego przepisu na zupę owocową. Dokładnie taką samą robiła moja babciaFaszerowane mielone
Dla łatwości serwowania warto piec podobne mięso w jednorazowych foremkach. Ilustracje w tym tekście pochodzą z kanału Cookrate.Polska, gdzie pokazana jest metoda na samodzielne przygotowanie takiej foremki z folii aluminiowej składanej i zawijanej wokół keksówki.
Składniki
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 3 duże cebule
- 3 ogórki kiszone
- 120 g żółtego sera
- 2-3 jajka
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 30 g bułki tartej
- Sól, pieprz
Pieczemy mięso mielone
Cebulę kroimy w pióra i wysypujemy nią dwie jednorazowe foremki aluminiowe. Dobrze jest, jeśli warstwa luźno ułożonej cebuli ma 2-3 centymetry. Zostawiamy trochę cebuli na koniec, do obłożenia brzegów.
Ogórki kiszone ścieramy na tarce o drobnych okach, podobnie żółty ser. Ogórki dokładnie odciskamy z nadmiaru soku. Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy ogórki i ser. Bułkę dokładnie wyciskamy z mleka i również wrzucamy do miski.
Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżeczkę musztardy, jajka i bułkę tartą. Składniki dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Formujemy z niej dwa podłużne klopsy wielkości odpowiedniej do foremek do pieczenia.
Klopsy układamy delikatnie na pierzynce z cebuli. Pozostałą cebulą okładamy mięso z brzegów. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso musi się stać rumiane z zewnątrz. Delikatnie wyjmujemy je z foremek, by nie zepsuć cebulowej pierzynki.
Wypróbuj też przepisy na pomysłową zupę oraz poznaj zalety niezwykłego napoju.