Przepis na kotlet paryski
Kotlet paryski jest niezwykle prostym w przygotowaniu kotletem z piersi z kurczaka o doskonałym smaku i złocistą, chrupiącą panierką. Kotlety drobiowe sprawdzą się zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i większe uroczystości rodzinne. Sprawdź, jak przygotować wyborny kotlet paryski.
Kotlety paryskie są niezwykle delikatne, miękkie i soczyste, dzięki czemu posmakują nawet największym niejadkom. Kotlety obtaczam w panierce z jajek i bułki tartej, aby miały ładnie przypieczoną, złotą skórkę i były chrupiące. Do panierki wykorzystuję również mąkę pszenną, ponieważ dzięki niej jajko lepiej przykleja się do mięsa podczas obtaczania kotlecików.
Dzieci uwielbiają delikatne dania. Kotleciki podaję z ziemniakami lub domowymi frytkami i surówką z kapusty pekińskiej , ponieważ razem tworzą pyszny i zbilansowany posiłek dla najmłodszych. Kotleciki z kurczaka doskonale smakują również podane z ryżem i warzywami na parze.
Przepis na kotlet paryski
Składniki na 4 porcje:
-
2 piersi z kurczaka
-
bułka tarta i mąka do obtoczenia
-
2 jajka
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Jak przygotować kotlet paryski?
Piersi z kurczaka umyj, oczyść i przekrój wzdłuż, aby powstały 4 kawałki, następnie rozbij je na cienkie kotlety. Oprósz z każdej strony solą i pieprzem.
Przygotuj panierkę: przygotuj trzy głębokie talerze. Do jednego wsyp mąkę, w drugi rozbij jajka, do trzeciego wsyp bułkę tartą. Każdy kotlet obtocz kolejno w mące, jajku i bułce. Smaż na głęboki oleju do uzyskania złocistej panierki.
Smacznego.