Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy przepis na domowe frytki
Adam Moskal
Adam Moskal 21.05.2021 02:00

Najlepszy przepis na domowe frytki

Domowe frytki
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Morela i Wiśnia

Frytki są prawdopodobnie najczęściej wybieranym dodatkiem z ziemniaków. Szczególnie dużą miłością darzą je dzieci, które zwykłych ugotowanych ziemniaków często nie chcą nawet tknąć. Poniższa receptura pozwoli ci przygotować je w lekki i łatwy sposób. 

Smażone na głębokim tłuszczu pokrojone kartofle są oczywiście doskonałe, jednak ich walory żywieniowe można uznać za wątpliwe. Ogromna ilość kalorii z oleju oraz mnóstwo soli sprawiają, że organizm nawet po jednej porcji ma mnóstwo pracy podczas trawienia. 

Domowe frytki z piekarnika

Dzięki zastosowaniu zupełnie innej metody obróbki termicznej, można znacznie ograniczyć ilość pustych kalorii, które spożywamy. Choć do wersji z piekarnika również trzeba użyć odrobiny tłuszczu, można z łatwością kontrolować jego ilość. Robiąc frytki samodzielnie, wiemy, co znajduje się w ich składzie.

Aby umilić sobie chrupanie, warto posypać je po zakończeniu pieczenia ulubionymi przyprawami. Doskonale wręcz sprawdza się w tym przypadku wędzona słodka papryka, czosnek granulowany, oregano czy zwykła słodka papryka w proszku. Przyprawy należy dodać pod koniec, gdyż w innym wypadku mogą spalić się w trakcie pieczenia. 

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście  zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Morela i Wiśnia.

Źródło: momikim, Getty Images

Przepis na domowe frytki

Składniki: 

  • 2 kilogramy ziemniaków

  • olej

  • sól

  • wybrane z powyższych przyprawy

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków z pozostałości ziemi i kurzu. W międzyczasie rozgrzej piekarnik, aby nie marnować później czasu na czekanie. Ustaw urządzenia na 200 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Obierz kartofle ze skórki. 

Przed krojeniem ziemniaków, dobrze naostrz nóż - wbrew pozorom ostrym ostrzem znacznie trudniej się zaciąć. Pokrój ziemniaki w paski o równej wielkości. W zależności od twoich preferencji możesz pokroić je grubo lub cienko. Po pokrojeniu polej je odrobiną oleju. 

Na blaszce do pieczenia połóż pergamin do pieczenia i rozsyp na nim frytki. Wstaw je do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu przesyp je do miski, posyp solą i przyprawami, gdy są jeszcze ciepłe i podawaj. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lawendowy-dom.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram