Smakosze.pl
Domowe frytki

Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Morela i Wiśnia

Najlepszy przepis na domowe frytki

21 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciężko wyobrazić sobie coś lepszego niż chrupiące na zewnątrz i delikatne, rozpływające się w ustach w środku frytki. Jeśli masz dość ociekających tłuszczem ziemniaków, które sprzedawane są w restauracjach, sprawdź ten przepis. Domowe frytki z piekarnika są pyszne i aromatyczne.

Frytki są prawdopodobnie najczęściej wybieranym dodatkiem z ziemniaków. Szczególnie dużą miłością darzą je dzieci, które zwykłych ugotowanych ziemniaków często nie chcą nawet tknąć. Poniższa receptura pozwoli ci przygotować je w lekki i łatwy sposób. 

Smażone na głębokim tłuszczu pokrojone kartofle są oczywiście doskonałe, jednak ich walory żywieniowe można uznać za wątpliwe. Ogromna ilość kalorii z oleju oraz mnóstwo soli sprawiają, że organizm nawet po jednej porcji ma mnóstwo pracy podczas trawienia. 

Domowe frytki z piekarnika

Dzięki zastosowaniu zupełnie innej metody obróbki termicznej, można znacznie ograniczyć ilość pustych kalorii, które spożywamy. Choć do wersji z piekarnika również trzeba użyć odrobiny tłuszczu, można z łatwością kontrolować jego ilość. Robiąc frytki samodzielnie, wiemy, co znajduje się w ich składzie.

Aby umilić sobie chrupanie, warto posypać je po zakończeniu pieczenia ulubionymi przyprawami. Doskonale wręcz sprawdza się w tym przypadku wędzona słodka papryka, czosnek granulowany, oregano czy zwykła słodka papryka w proszku. Przyprawy należy dodać pod koniec, gdyż w innym wypadku mogą spalić się w trakcie pieczenia. 

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym pokazujemy przepis na sałatkę warzywną z pieczonych warzyw. W tym tekście  zdradzamy najlepszą recepturę na pyszną kiszoną fasolkę szparagową ze słoika. Powyższy kadr pochodzi z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Morela i Wiśnia.

Źródło: momikim, Getty Images

Przepis na domowe frytki

Składniki: 

  • 2 kilogramy ziemniaków

  • olej

  • sól

  • wybrane z powyższych przyprawy

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków z pozostałości ziemi i kurzu. W międzyczasie rozgrzej piekarnik, aby nie marnować później czasu na czekanie. Ustaw urządzenia na 200 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Obierz kartofle ze skórki. 

Przed krojeniem ziemniaków, dobrze naostrz nóż - wbrew pozorom ostrym ostrzem znacznie trudniej się zaciąć. Pokrój ziemniaki w paski o równej wielkości. W zależności od twoich preferencji możesz pokroić je grubo lub cienko. Po pokrojeniu polej je odrobiną oleju. 

Na blaszce do pieczenia połóż pergamin do pieczenia i rozsyp na nim frytki. Wstaw je do piekarnika na 35 minut. Po upieczeniu przesyp je do miski, posyp solą i przyprawami, gdy są jeszcze ciepłe i podawaj. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lawendowy-dom.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Przepisy

Wyjątkowy przepis na kultową babkę ziemniaczaną

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tłuczone ziemniaki z dodatkiem sera

Czytaj więcej >
jak upiec bezę?

Przepisy

Jak upiec bezę, by była chrupiąca?

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekki chłodnik ogórkowy do zrobienia w kwadrans

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak usmażyć kurczaka, by pozostał wyjątkowo soczysty?

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna i prosta sałatka z ziemniaków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >