Smakosze.pl
Surówka z kapusty pekińskiej

Etienne_Outram, Getty Images

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

12 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Kapusta pekińska jest doskonałym wyborem do przygotowania szybkiej i taniej obiadowej surówki. Według amerykańskiej agencji Centers for Disease Control, roślina ta jest na drugim miejscu najzdrowszych warzyw świata. Wypełniona jest bowiem wieloma witaminami, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka.

Kapusta pekińska należy do jednych z najtańszych warzyw dostępnych w sklepach - w okresie zwiększonych zachorowań na grypę i przeziębienie jest szczególnie istotna. Posiada wszak mnóstwo witamin i minerałów, które pozwalają zachować zdrowie i dobrą odporność. 

Przyszykowanie samej surówki trwa tylko kilka chwil, nie potrzeba żadnych specjalistycznych składników ani umiejętności, a lista produktów wcale nie jest długa. Większość z nich każdy z nas ma na co dzień w domu, więc prawdopodobnie nie będziesz musiał wychodzić na zakupy. 

Co zawiera kapusta pekińska?

Według dr n. med. Danuty Myłek, która rozmawiała z portalem radioklinika.pl, kapusta pekińska jest świetnym źródłem witamin B1, B2, B3, B5, B6, C, E, prowitaminy A, minerałów takich jak potas, wapń, magnez oraz kwasu foliowego. Co więcej, Myłek zdradziła, że kapusta jest jedną z najmniej wrażliwych na zanieczyszczenia cywilizacyjne, takie jak spaliny i inne chemikalia. 

Tak wiele substancji odżywczych doskonale wpływa na odporność i wiele innych procesów zachodzących w ciele człowieka, a antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka. Dlatego warto jeść ją, choćby w formie poniższej surówki, jak najczęściej. 

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście  pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej. 

Źródło: peredniankina, Getty Images

Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej 

Składniki: 

  • ½ kapusty pekińskiej 

  • pół dużego jabłka

  • 1 marchewka

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu

  • cukier

  • sól

  • pieprz

Zacznij od opłukania kapusty pekińskiej pod bieżącą wodą i osuszenia jej ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Oderwij od niej brzydkie liście, a resztę poza głąbem ze środka, posiekaj w drobne paski lub zetrzyj na mandolinie. Przełóż ją do dużej miski. 

Marchew i jabłko umyj dokładnie i obierz ze skórki. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a jabłko obierz ze skórki, przetnij w pół i usuń gniazdo nasienne. Owoc również zetrzyj na tarce. Dodaj oba składniki do kapusty pekińskiej, wlej sok z cytryny i wymieszaj. 

Do majonezu w miseczce dodaj posiekaną natkę pietruszki, jogurt, majonez, sól, pieprz i odrobinę cukru. Wymieszaj sos, a następnie polej nim zawartość miski. Wymieszaj jeszcze raz i wstaw do lodówki na 10 minut, aby wszystkie składniki się przegryzły. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Domowa Kuchnia, Radio Klinika

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >