Smakosze.pl Przepisy Przepis na młodą kapustę z dodatkiem
Scena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Kulinarne przygody

Przepis na młodą kapustę z dodatkiem

21 czerwca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że młoda kapusta zalicza się do specjałów, które goszczą na naszych stołach w czasie wiosny. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a dodatek koperku sprawi, że smakołyk będzie nie lada pokusą.

Młoda kapusta z niepozornym składnikiem

Młoda kapusta jest absolutnym kulinarnym szlagierem, który na stałe wpisał się w naszą rodzimą kuchnię. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią spałaszowaliby kultową potrawę. Okazuje się, że młoda kapusta wiele zyskuje za sprawą koperku .

Koperek i młoda kapusta doskonale współgrają ze sobą smakami. Taką kombinację z pewnością docenią wielbiciele swojskich specjałów . Kapusta w tej odsłonie momentalnie znika z talerzy. Lepiej przygotować jej więcej, ponieważ prośby o dokładkę są normą.

Niedawno przedstawialiśmy przepis na zupę, w której główną rolę grała młoda kapusta . Dziś sięgniemy po przepis na zasmażany specjał, który doskonale sprawdza się zarówno w roli dodatku obiadowego, jak i niezależnej potrawy.

Młoda kapusta z koperkiem jest bardzo prosta w przygotowaniu i każdy powinien sobie poradzić z tym zadaniem bez najmniejszych problemów . Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • główka młodej kapusty

  • pęczek koperku

  • 15 g mąki

  • 10 g koncentratu pomidorowego

  • 10 g śmietany

  • 15 g masła

  • sól

  • pieprz

(YouTube / Kulinarne przygody)

Łatwy przepis na młoda kapustę z koperkiem

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Następnie musimy ją drobno poszatkować. Rozdrobnione warzywo umieszczamy w garnku. Dolewamy do niego tyle wody, by przykryła całą kapustę. Całość doprowadzamy do wrzenia .

Po 5 minutach odlewamy mniej więcej połowę wody. Do kapusty dodajemy przyprawy i kontynuujemy gotowanie. G odna polecenia jest papryka wędzona, która nada specjałowi bardziej wyrazistego smaku. Jednak możemy ograniczyć się wyłącznie do soli i pieprzu .

Oprócz przypraw kapustę wzbogacamy o posiekany koperek i koncentrat pomidorowy. Wszystko mieszamy i gotujemy przez około 15 minut. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Wystarczy rozgrzać na patelni masło i usmażyć na nim mąkę. Mieszankę wzbogacamy o śmietanę, a następnie dodajemy do młodej kapusty.

Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut. Młoda kapusta z koperkiem jest już gotowa. Domownicy będą nią zachwyceni. Przepis na podobny specjał można znaleźć na YouTube na kanale Kulinarne przygody. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. Warto również wiedzieć, jak przygotować bigos, w którym pierwsze skrzypce gra młoda kapusta .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy; YouTube / Kulinarne przygody

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy