Smakosze.pl
Zupa z młodej kapusty

canva/Pressmaster

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

16 Maja 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Młoda kapusta smakuje praktycznie każdemu, a teraz jest na nią najlepszy czas - sezon na nią rozpoczyna się w końcu na początku maja. Jeśli chcesz zrobić z niej jakieś pyszne danie, spróbuj poniższej zupy. Jest delikatna w smaku, banalnie prosta w wykonaniu, a mimo to syci jak żadna inna.

Młoda kapusta jest nie tylko smacznym i wdzięcznym warzywem - jej wnętrze skrywa wiele witamin i minerałów, które są bardzo istotne dla ludzkiego organizmu. Dodatkowym atutem jest mnóstwo błonnika ułatwiającego wypróżnianie i wydłużającego uczucie sytości po posiłku. 

Młoda kapusta zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza, więc warto jeść ją każdego dnia. Witamina C nie jest bowiem magazynowana w naszym ciele i musi być dostarczana regularnie, aby układ odpornościowy czy wygląd skóry nie pogorszyły się.

Młoda kapusta bazą pysznej i szybkiej zupy

Zupy są świetnym sposobem na szybki obiad dla całej rodziny. Nie trzeba się przy nich zbytnio męczyć, sycą na długie godziny i łatwo się je odgrzewa. Następnego dnia zupy zawsze smakują również lepiej, ponieważ smaki przegryzają się i komponują w smaczniejszy zestaw. 

Krótka lista składników, które są tanie, to kolejna zaleta dla tych, którzy chcą oszczędzić parę groszy. Każdy z nich można kupić bez problemu nawet w małym osiedlowym spożywczaku, więc nigdy nie będziesz odcięty od zapasu potrzebnych produktów.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym przekazujemy wieści o straszliwym odkryciu w popularnych przyprawach. W tym tekście  zdradzamy najlepszy przepis na pyszne cebulowe kule faszerowane mięsem - idealna grillowa przekąska.

Źródło: Aneta_Gu, Getty Images Pro

Przepis na zupę z młodej kapusty

Składniki: 

  • 3/4 kg młodej kapusty

  • 3 marchewki

  • 2 cebule

  • 4 ziemniaki 

  • 2 łyżka masła klarowanego 

  • 6 szklanek warzywnego bulionu 

  • sól

  • pieprz

  • koperek

Zacznij od umycia i obrania marchewek. Posiekaj je w drobną kostkę. Cebulę obierz z wierzchnich warstw i poszatkuj w jeszcze mniejszą kosteczkę. Z kapusty pozbądź się wierzchnich, przejrzałych liści, opłucz ją pod bieżącą wodą i przetnij na pół.

[EMBED-19]

Z kapusty wytnij głąb, pokrój ją w paski, a te w kostkę. Ziemniaki dokładnie opłucz, obierz i pokrój w równej wielkości kostkę. Do dużego garnka włóż klarowane masło i podsmaż na nim cebulę wraz z marchewką. Gdy warzywa zaczną mięknąć, wlej do naczynia bulion.

Doprowadź całość do wrzenia, dodaj kapustę i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Pod koniec dodaj ziemniaki i gotuj, aż zmiękną. Dopraw solą, pieprzem oraz koperkiem. Przykryj pokrywką, odstaw na 10 minut i podawaj z pajdą chleba na zakwasie. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mniammniam.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >
Placki z cukinii i botwinki

Przepisy

Smakowite, lekkie i zdrowe placki z botwiny i cukinii

Czytaj więcej >
Anna Lewandowska

Przepisy

Niezwykły przepis na rosół według Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >