Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na lekką zupę z młodej kapusty
Adam Moskal
Adam Moskal 16.05.2021 02:00

Przepis na lekką zupę z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty
canva/Pressmaster

Młoda kapusta jest nie tylko smacznym i wdzięcznym warzywem - jej wnętrze skrywa wiele witamin i minerałów, które są bardzo istotne dla ludzkiego organizmu. Dodatkowym atutem jest mnóstwo błonnika ułatwiającego wypróżnianie i wydłużającego uczucie sytości po posiłku. 

Młoda kapusta zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza, więc warto jeść ją każdego dnia. Witamina C nie jest bowiem magazynowana w naszym ciele i musi być dostarczana regularnie, aby układ odpornościowy czy wygląd skóry nie pogorszyły się.

Młoda kapusta bazą pysznej i szybkiej zupy

Zupy są świetnym sposobem na szybki obiad dla całej rodziny. Nie trzeba się przy nich zbytnio męczyć, sycą na długie godziny i łatwo się je odgrzewa. Następnego dnia zupy zawsze smakują również lepiej, ponieważ smaki przegryzają się i komponują w smaczniejszy zestaw. 

Krótka lista składników, które są tanie, to kolejna zaleta dla tych, którzy chcą oszczędzić parę groszy. Każdy z nich można kupić bez problemu nawet w małym osiedlowym spożywczaku, więc nigdy nie będziesz odcięty od zapasu potrzebnych produktów.

Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym przekazujemy wieści o straszliwym odkryciu w popularnych przyprawach. W tym tekście  zdradzamy najlepszy przepis na pyszne cebulowe kule faszerowane mięsem - idealna grillowa przekąska.

Źródło: Aneta_Gu, Getty Images Pro

Przepis na zupę z młodej kapusty

Składniki: 

  • 3/4 kg młodej kapusty

  • 3 marchewki

  • 2 cebule

  • 4 ziemniaki 

  • 2 łyżka masła klarowanego 

  • 6 szklanek warzywnego bulionu 

  • sól

  • pieprz

  • koperek

Zacznij od umycia i obrania marchewek. Posiekaj je w drobną kostkę. Cebulę obierz z wierzchnich warstw i poszatkuj w jeszcze mniejszą kosteczkę. Z kapusty pozbądź się wierzchnich, przejrzałych liści, opłucz ją pod bieżącą wodą i przetnij na pół.

[EMBED-19]

Z kapusty wytnij głąb, pokrój ją w paski, a te w kostkę. Ziemniaki dokładnie opłucz, obierz i pokrój w równej wielkości kostkę. Do dużego garnka włóż klarowane masło i podsmaż na nim cebulę wraz z marchewką. Gdy warzywa zaczną mięknąć, wlej do naczynia bulion.

Doprowadź całość do wrzenia, dodaj kapustę i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Pod koniec dodaj ziemniaki i gotuj, aż zmiękną. Dopraw solą, pieprzem oraz koperkiem. Przykryj pokrywką, odstaw na 10 minut i podawaj z pajdą chleba na zakwasie. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mniammniam.com

Zapraszamy na nasz Instagram