Przepis na lekką zupę z młodej kapusty
Młoda kapusta jest nie tylko smacznym i wdzięcznym warzywem - jej wnętrze skrywa wiele witamin i minerałów, które są bardzo istotne dla ludzkiego organizmu. Dodatkowym atutem jest mnóstwo błonnika ułatwiającego wypróżnianie i wydłużającego uczucie sytości po posiłku.
Młoda kapusta zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza, więc warto jeść ją każdego dnia. Witamina C nie jest bowiem magazynowana w naszym ciele i musi być dostarczana regularnie, aby układ odpornościowy czy wygląd skóry nie pogorszyły się.
Młoda kapusta bazą pysznej i szybkiej zupy
Zupy są świetnym sposobem na szybki obiad dla całej rodziny. Nie trzeba się przy nich zbytnio męczyć, sycą na długie godziny i łatwo się je odgrzewa. Następnego dnia zupy zawsze smakują również lepiej, ponieważ smaki przegryzają się i komponują w smaczniejszy zestaw.
Krótka lista składników, które są tanie, to kolejna zaleta dla tych, którzy chcą oszczędzić parę groszy. Każdy z nich można kupić bez problemu nawet w małym osiedlowym spożywczaku, więc nigdy nie będziesz odcięty od zapasu potrzebnych produktów.
Na naszej stronie zamieściliśmy mnóstwo informacji kulinarnych, które mogą przypaść tobie do gustu. Przeczytaj ten artykuł, w którym przekazujemy wieści o straszliwym odkryciu w popularnych przyprawach. W tym tekście zdradzamy najlepszy przepis na pyszne cebulowe kule faszerowane mięsem - idealna grillowa przekąska.
Źródło: Aneta_Gu, Getty Images Pro
Przepis na zupę z młodej kapusty
Składniki:
3/4 kg młodej kapusty
3 marchewki
2 cebule
4 ziemniaki
2 łyżka masła klarowanego
6 szklanek warzywnego bulionu
sól
pieprz
koperek
Zacznij od umycia i obrania marchewek. Posiekaj je w drobną kostkę. Cebulę obierz z wierzchnich warstw i poszatkuj w jeszcze mniejszą kosteczkę. Z kapusty pozbądź się wierzchnich, przejrzałych liści, opłucz ją pod bieżącą wodą i przetnij na pół.
[EMBED-19]
Z kapusty wytnij głąb, pokrój ją w paski, a te w kostkę. Ziemniaki dokładnie opłucz, obierz i pokrój w równej wielkości kostkę. Do dużego garnka włóż klarowane masło i podsmaż na nim cebulę wraz z marchewką. Gdy warzywa zaczną mięknąć, wlej do naczynia bulion.
Doprowadź całość do wrzenia, dodaj kapustę i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Pod koniec dodaj ziemniaki i gotuj, aż zmiękną. Dopraw solą, pieprzem oraz koperkiem. Przykryj pokrywką, odstaw na 10 minut i podawaj z pajdą chleba na zakwasie. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: mniammniam.com