Smakosze.pl
Kapusta

Canva/Olga Kriger

Bigos z młodej kapusty - idealny letni posiłek

28 Marca 2021

Autor tekstu:

Marianna Umerle

Udostępnij:

Mała i zielona, ale pełna zalet. Młoda kapusta to słodkie, niskokaloryczne warzywo, które szczególnie popularne jest w sezonie wiosenno-letnim. Możesz z niej przygotować gołąbki, kapuśniak, a przede wszystkim delikatny bigos z młodej kapusty

Młoda kapusta jest wiosenno-letnim klasykiem, który gości na naszych stołach głównie od maja aż do sierpnia. To nic innego jak biała kapusta z wczesnych zbiorów. Od późniejszej kapusty odróżnia ją przede wszystkim wygląd i bardziej kruche liście. Małe, jasnozielone główki takiej kapusty doskonale sprawdzają się do ugotowania kapuśniaku z młodej kapusty, gołąbków z młodej kapusty, młodej kapusty zasmażanej oraz bigosu z młodej kapusty. Ten ostatni stanowi wspaniały dodatek do klasycznego kotleta schabowego i oczywiście młodych ziemniaków z koperkiem. Wszystkie potrawy przygotowywane z młodej kapusty są delikatne, bo taka właśnie jest: słodka i niskokaloryczna.   

Bigos z młodej kapusty: pełen smaku i wartości odżywczych

Potrawą, która aż prosi się o przygotowanie w sezonie kapuścianym, jest tradycyjny bigos z młodej kapusty. Możemy go ugotować z dodatkiem boczku lub innego mięsa, np. wiejskiej kiełbasy. Tak przygotowana kapusta jest nie tylko smaczna, lecz także pełna cennych witamin i wartości odżywczych. Czy wiesz, że młoda kapusta zawiera niemal 4 razy więcej witaminy C od kapusty kiszonej? Oprócz tego jest cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy K, witaminy A i witaminy E. W tym niepozornym warzywie znajdziemy również sporo błonnika regulującego pracę naszego układu pokarmowego oraz magnez, potas, fosfor, żelazo i siarkę, która korzystne wpływa na stan włosów oraz paznokci. Warto jednak wspomnieć, że pomimo niskiej kaloryczności jest to warzywo dość wzdymające i może powodować nieprzyjemne dolegliwości układu trawiennego. Właśnie dlatego do bigosu z kapusty polecamy dodać np. kminek i koper włoski, które ułatwią nam jego strawienie.

Czy dodać do kiszoną kapustę do bigosu z młodej kapusty?

Jeśli młoda kapusta jest dla Ciebie zbyt delikatna lub zbyt słodka, możesz ją zmieszać z kapustą kiszoną. Jej kwaśny smak idealnie przełamie słodycz młodej kapusty i uczyni bigos bardziej wyrazistym w smaku. W tym celu wystarczy, że poszatkujesz i podgotujesz młodą kapustę pod przykryciem i dodasz do niej surową kiszoną kapustę w proporcji 1:1. Do całości dodaj również marchew, przesmażone mięso i przyprawy i duś na wolnym ogniu. Taki bigos z młodej i kiszonej kapusty idealnie scali koncentrat pomidorowy: doda mu nie tylko smaku, lecz także koloru. 

Przepis na bigos z młodej kapusty z kiełbasą

Składniki:

  • 1 średnia główka młodej zielonej kapusty (lub połowa dużej) ok. 800 g

  • 2 kiełbasy wiejskie lub inne lekko podwędzane

  • 1 duża marchewka

  • 1 duża biała cebula

  • 1,5 szklanki bulionu

  • 1,5 łyżki mąki

  • 2 łyżki oleju

  • świeży koperek (pół pęczka)

  • 2 listki laurowe

  • 4 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka kminku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Pokrój kiełbasę w kostkę. Wrzuć ją do zimnego, dużego garnka i podsmażaj, aż wytopi się z niej tłuszcz. Jeśli Twoja kiełbasa jest chuda, możesz dolać trochę tłuszczu, np. oleju roślinnego.Dodaj 2 listki laurowe i łyżeczkę kminku, jeśli za nim przepadasz. Teraz pokrój cebulę i marchewkę w kosteczkę (możesz ją też zetrzeć na tarce o małych oczkach). Dodaj cebulę do kiełbasy. Zamieszaj i podsmażaj, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę.Opłucz główkę kapusty pod bieżącą zimną wodą. Osusz ją, a następnie podziel na 4 części. Każdą z nich poszatkuj i wrzuć do garnka z kiełbasą, cebulą i marchewką.Do garnka dolej 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego. Dopraw słodką papryką, majerankiem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Całość wymieszaj i duś pod przykryciem przez około 15 minut.Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju, dodaj 1,5 łyżki mąki i zamieszaj, aż nabierze brązowego koloru. Dolej parę łyżek wywaru z kapusty. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do garnka z kapustą. W międzyczasie posiekaj pół pęczka świeżego koperku i dodaj go do kapusty. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez 15 minut.

Marianna UmerleAutor

Autorka tekstów.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pyszna sałatka z rukolą i mozzarellą

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na sos śmietanowy do mięsa

Czytaj więcej >
Sernik od siostry Anastazji

Przepisy

Przepyszny sernik z suszonymi śliwkami od siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki wegetariańskie z zaskakującym farszem

Czytaj więcej >
Snickers

Przepisy

Obłędny przepis na przepyszne ciasto Snikers

Czytaj więcej >

Przepisy

Klasyczna zupa ogórkowa z ziemniakami i ryżem

Czytaj więcej >