Smakosze.pl Przepisy Przepis na najszybsze, niemal ekspresowe lane faworki
canva/arfo, Getty Images

Przepis na najszybsze, niemal ekspresowe lane faworki

29 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Faworki już niedługo będą kupowane w ogromnych ilościach przez Polaków, ponieważ świętowany będzie Tłusty Czwartek. Jeśli chcesz przygotować je w domu, a przy okazji zbytnio się nie zmęczyć, proponujemy wykonanie ich wedle poniższego przepisu. Receptura na faworki lane jest znacznie szybsza niż klasyczna, a mimo wszystko smakuje obłędnie.

Faworki obecnie mało kto decyduje się zrobić samodzielnie, ponieważ potrzebują dość dużo pracy. Samo wyrobienie ciasta jest męczące, gdyż ubijanie twardej masy wymaga użycia mnóstwa siły. Mamy na to idealne rozwiązanie.

Faworki lane przygotowuje się z rzadkiego ciasta, które wlewa się bezpośrednio do rozgrzanego oleju przez wąski lejek. Po usmażeniu i oprószeniu cukrem pudrem wychodzą idealnie chrupiące i puszyste faworki, które smakują każdemu.

Przepis na ekspresowe lane faworki

Składniki:

  • 4 jajka

  • 250 ml mleka

  • 250 g mąki

  • 15 g cukru wanilinowego

  • cukier puder

  • 2 łyżki mocnego alkoholu

  • olej

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Żółtka wlej do miski i utrzyj z 2 łyżkami cukru pudru i cukrem waniliowym. Po uzyskaniu puszystej konsystencji wlej mleko, alkohol oraz wsyp mąkę. Całość zmiksuj.

Białka wlej do osobnej miski i ubij je na sztywną pianę ze szczyptą cukru. Wlej pianę do ciasta i wymieszaj je ze sobą przy pomocy szpatułki. Uważaj przy tym, aby nie wybić z masy zbyt dużo pęcherzyków powietrza.

Do garnka wlej dużo oleju i rozgrzej go do temperatury 170 stopni Celsjusza. Jeśli nie masz termometru, wlej do niego kropelkę ciasta - jeśli szybko zaczyna się smażyć i wypływa na powierzchnie, temp. jest dobra . Wąskim strumieniem wlewaj na olej przez lejek ciasto i smaż je na brązowy kolor. Po usmażeniu obsyp cukrem pudrem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić faworki z dodatkiem piwa. Ten tekst wyjawia przepis na racuchy na kefirze.

Tatar ze śledzia

Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy