Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy
Pasztet wieprzowo-drobiowy jest polskim daniem tradycyjnym, przygotowywanym od wielu pokoleń, głównie na święta, wesela i ważne uroczystości. Pasztet ma intensywny, mięsny smak i aromat, jest wilgotny w środku i ma zapieczoną skórkę. Poznaj tradycyjny przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy jak od babci.
Sekretem pysznego pasztetu wieprzowo-drobiowego jest połączenie kilku rodzajów mięsa i odpowiednie przygotowanie. Warzywa do pasztetu muszą być gotowane na udku, aby zyskały mocny, rosołowy smak. Łopatka wieprzowa musi być najwyższej jakości. Wątróbka natomiast musi być podsmażona wcześniej na patelni, aby wydobyła swój intensywny, lekko gorzki smak.
Wszystkie składniki zawsze mieszam ręką, aby dokładnie je połączyć. Białka natomiast dodaję na samym końcu i całość mieszam już łopatką silikonową. Piana z białek dodatkowo zmiękczy pasztet i dzięki niej będzie wyjątkowo delikatny i miękki.
Jeśli szukasz pomysłu na pasztet-tu znajdziesz pyszną inspirację. Wyjaśniamy krok po kroku, jak przygotować pasztet z królika, czyli niezwykle delikatny i aromatyczny przysmak polskiej, tradycyjnej kuchni.
Przepis na pasztet wieprzowo-drobiowy
Składniki na formę keksową:
300 g łopatki wieprzowej
udko z kurczaka
250 g wątróbki drobiowej
marchewka
3 cebule
natka pietruszki
3 jajka
2 bułki pszenne
korzeń pietruszki
duży kawałek selera
8 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
4 liście laurowe
sól, pieprz
pół łyżeczki majeranku
Jak przygotować pasztet wieprzowo-drobiowy?
Przygotuj bulion: udko z kurczaka umyj, oczyść i włóż do dużego garnka, dodaj pokrojoną marchewkę, korzeń pietruszki, seler, jedną cebulę, wlej 3 litry wody i gotuj na wolnym ogniu. Zbierz szumowiny, włóż całą natkę pietruszki (łodygami do góry, zwiąż je nitką) dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i gotuj 1,5 godziny na wolnym ogniu. Odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj wątróbkę: dwie cebule posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj umytą i oczyszczoną wątróbkę, dopraw pieprzem, solą i smaż z każdej strony przez kilka minut. Odstaw.
Przygotuj łopatkę wieprzową: mięso umyj, oczyść i zmiel dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dopraw majerankiem, solą, pieprzem, dodaj namoczone w wodzie bułki i wymieszaj.
Wyciągnij warzywa z rosołu, udko oddziel od kości i również zmiel dwukrotnie w maszynce. Posiekaj ugotowaną natkę pietruszki. Całość dodaj do miski z łopatką wieprzową i podlej rosołem.
Wątróbkę z cebulą zmiel w maszynce i dodaj do reszty składników. Oddziel żółtka od białek. Z białek umyj na sztywno pianę, żółtka wlej do mięsa. Pianę delikatnie połącz ze wszystkimi składnikami.
Przygotowaną masę przełóż do formy keksowej i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz godzinę z opcją grzania góra-dół, aby nie wysuszyć pasztetu.
Smacznego.