Smakosze.pl
Pasztet

canva/egiss, Getty Images Signature

Tradycyjny przepis na pasztet z królika według babci Anieli

12 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pasztet wykonany z królika to prawdopodobnie najlepszy wariant tej potrawy. Ma intensywny smak, kremową konsystencję oraz wyjątkowy aromat. Przepis pochodzi od babci Anieli, która znała go od wielu lat.

Pasztet z królika kojarzy nam się głównie jako danie typowo świąteczne, które przygotowywane jest jedynie raz czy dwa razy do roku. Warto jednak zmienić przyzwyczajenie, ponieważ jest wyjątkowo smakowity.

Co więcej, choć mogłoby się wydawać, że proces gotowania go wymaga sporo wysiłku, jest zupełnie przeciwnie. Z poniższym przepisem przekonasz się, jak łatwo wygląda jego sporządzenie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pasztet z królika

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 1,5 kg królika

  • 400 g wątróbki

  • 200 g słoniny

  • 500 g karkówki

  • 2 bułki

  • gałka muszkatołowa

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 3 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • pieprz

  • sól

Zacznij od wrzucenia do garnka kaczki, marchewki, karkówki, pietruszki, liści laurowych, ziela angielskiego oraz soli. Zalej całość wodą i gotuj przez godzinę. Odstaw naczynie do wystudzenia.

Pietruszka

Witaminowa surówka z pora i pietruszki o wyrazistym smaku

CZYTAJ DALEJ

Zalej bułki wywarem, wątróbkę podsmaż na patelni. Obierz mięso z kości królika zmiel je wraz z resztą mięsa, dodaj jajka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.

Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Połóż na nim plastry słoniny, a na nią rozłóż masę mięsną. Na wierzch połóż resztę słoniny i wstaw pasztet do pieca nagrzanego do 165 stopni Celsjusza na 90 minut. Przed krojeniem pasztet musi ostygnąć. Smacznego.

Pasztet

Źródło: canva/egiss, Getty Images Signature

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka na jesień, aż buzuje witaminami

Czytaj więcej >

Przepisy

Klasyczna sałatka gyros krok po kroku

Czytaj więcej >