Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tradycyjny przepis na pasztet z królika według babci Anieli
Adam Moskal
Adam Moskal 12.09.2021 02:00

Tradycyjny przepis na pasztet z królika według babci Anieli

Pasztet
canva/egiss, Getty Images Signature

Pasztet wykonany z królika to prawdopodobnie najlepszy wariant tej potrawy. Ma intensywny smak, kremową konsystencję oraz wyjątkowy aromat. Przepis pochodzi od babci Anieli, która znała go od wielu lat.

Pasztet z królika kojarzy nam się głównie jako danie typowo świąteczne, które przygotowywane jest jedynie raz czy dwa razy do roku. Warto jednak zmienić przyzwyczajenie, ponieważ jest wyjątkowo smakowity.

Co więcej, choć mogłoby się wydawać, że proces gotowania go wymaga sporo wysiłku, jest zupełnie przeciwnie. Z poniższym przepisem przekonasz się, jak łatwo wygląda jego sporządzenie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pasztet z królika

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci. Składniki:

  • 1,5 kg królika

  • 400 g wątróbki

  • 200 g słoniny

  • 500 g karkówki

  • 2 bułki

  • gałka muszkatołowa

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • 3 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • pieprz

  • sól

Zacznij od wrzucenia do garnka kaczki, marchewki, karkówki, pietruszki, liści laurowych, ziela angielskiego oraz soli. Zalej całość wodą i gotuj przez godzinę. Odstaw naczynie do wystudzenia.

Zalej bułki wywarem, wątróbkę podsmaż na patelni. Obierz mięso z kości królika zmiel je wraz z resztą mięsa, dodaj jajka, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.

Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Połóż na nim plastry słoniny, a na nią rozłóż masę mięsną. Na wierzch połóż resztę słoniny i wstaw pasztet do pieca nagrzanego do 165 stopni Celsjusza na 90 minut. Przed krojeniem pasztet musi ostygnąć. Smacznego.

Pasztet

Źródło: canva/egiss, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram