Przepis na sos śmietanowy do mięsa
Sos śmietanowy jest jasnym i niezwykle uniwersalnym sosem. Sos jest bardzo aromatyczny, aksamitny i ma delikatny, śmietanowy smak. Sos śmietanowy doskonale komponuje się zarówno z rybami, jak i drobiem, cielęciną i pieczonym schabem. Poznaj prosty przepis na sos śmietanowy do mięsa.
Sos śmietanowy cenię za jego uniwersalność. Pasuje niemal do każdego rodzaju mięsa i doskonale łączy się z pieczoną rybą. Sos śmietanowy świetnie łączy się również z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, nadając całemu daniu niezwykły i delikatny smak.
Do sosu śmietanowego możesz dodać również posiekaną natkę pietruszki lub koperek, dodając mu bardziej wyrazistego smaku. Sos śmietanowy jest niezwykle prosty w przygotowaniu i ugotujesz go ze składników, które z pewnością masz w domu.
Sos zawsze dobieraj do rodzaju mięsa, jakie chcesz przygotować. Tu poznasz zasady łączenia dań mięsnych z sosami, aby podkreślić ich smak i aromat. Sprawdź, jak zrobić idealny sos do mięsa.
Przepis na sos śmietanowy do mięsa
Składniki:
-
250 ml bulionu warzywnego
-
250 ml śmietany 18%
-
3 łyżki masła
-
3 łyżki mąki pszennej
-
sól, pieprz
-
natka pietruszki lub koperek (optymalnie)
Jak przygotować sos śmietanowy do mięsa?
Masło rozpuść w małym garnku, następnie dodaj mąkę i podsmaż. Wlej bulion i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Wlej śmietanę i dokładnie wymieszaj, żeby nie powstały grudki. Gotuj do powstania gładkiego sosu. Dopraw solą, pieprzem. Jeśli lubisz bardziej ziołowy smak sosu, dodaj do niego również posiekaną natkę pietruszki lub koperek.