Smakosze.pl
Jak zrobić sos do mięsa?

canva/margouillatphotos

Jak zrobić sos do mięsa?

15 Października 2021

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Niezależnie od tego, czy przygotowujesz drób, wieprzowinę, czy wołowinę, odpowiednio dobrany do nich sos podkreśli smak mięsa, a całe danie będzie niezwykle aromatyczne i doskonale doprawione. Poznaj kilka wskazówek, jak zrobić najlepszy sos do mięsa.

Sos jasny i ciemny są najbardziej klasycznymi sosami do pieczeni i innych dań mięsnych. Sosy przygotowywane są na bazie soku z konkretnego mięsa, a odpowiednio doprawione nadają mu wyrazistego i wyjątkowego smaku.

Jasny sos do mięsa najlepiej komponuje się z drobiem, jagnięciną i delikatnym schabek i eskalopkami wieprzowymi. Jasny sos przygotujesz również z pieczarkami i chrzanem. Ciemny sos natomiast doskonale łączy się z policzkami wołowymi, pieczenią wołową, wieprzową, karkówką i roladkami.

Z czym podawać i jak zrobić jasny sos do mięsa?

Sos pieczeniowy jasny doskonale komponuje się z kurczakiem, indykiem, jagnięciną i wieprzowymi eskalopkami. Pieczony schab w towarzystwie jasnego sosu również będzie smakował wyśmienicie.

Do przygotowania jasnego sosu do mięsa potrzebujesz:

  • 250 ml bulionu warzywnego lub wody i soku z mięsa

  • 2 łyżki śmietany do sosów 18%

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • pieprz, sól

  • 100 ml białego wina (optymalnie)

Masło rozpuść na patelni, dodaj mąkę, wymieszaj. Wlej wino, zaczekaj, aż odparuje, następnie wlej bulion, dopraw solą, pieprzem i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Na końcu dodaj śmietanę, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.

Z czym podawać i jak zrobić ciemny sos do mięsa?

Ciemny sos pieczeniowy doskonale komponuje się z wołowiną, roladkami wieprzowymi, policzkami. karkówką. Sos powstaje na bazie soku, który uzyskasz podczas pieczenia mięsa. Aby sok nie wyparował, owiń zamarynowane mięso folią spożywczą i piecz w naczyniach żaroodpornych.

Do przygotowania ciemnego sosu pieczeniowego potrzebujesz:

  • 2 łyżki masła

  • szalotkę

  • kilka gałązek świeżego rozmarynu

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 200 ml wody razem z sokiem z mięsa

  • pieprz

Na patelni rozpuść masło, podsmaż szalotkę, dodaj rozmaryn. Wlej wodę z sokiem z mięsa i gotuj na wolnym ogniu do uzyskania mocnego aromatu. Mąkę roztrzep z odrobiną wody i stopniowo wlewaj do wywaru. Mieszaj, aby nie powstały grudki. Gotuj do uzyskania gęstego, aksamitnego sosu.

Do mięsa możesz przygotować również jasny sos pieczarkowy lub chrzanowy. Sosy te doskonale komponują się z drobiem, królikiem, jagnięciną oraz pieczonym schabem.

Jak zrobić sos chrzanowy do mięsa?

Aby przygotować sos chrzanowy, potrzebujesz:

  • 3 łyżki chrzanu

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki śmietany

  • 200 ml wody z sokiem z mięsa

  • sól, pieprz

Wodę z sokiem wlej do garnka, dopraw solą, pieprzem, dodaj chrzan i zagotuj. Mąkę i śmietanę rozprowadź w zimnej wodzie i dodawaj stopniowo do wywaru. Mieszaj do uzyskania aksamitnego i wyraźnego w smaku sosu.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Najgorsze błędy podczas gotowania rosołu

Porady

Najgorsze błędy popełniane podczas gotowania rosołu

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo smażyć grzyby?

Czytaj więcej >
Idealny sernik

Porady

Co zrobić, żeby sernik nie opadał i nie pękał?

Czytaj więcej >

Porady

Jak usmażyć wątróbkę, aby nie była gorzka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić panierkę do schabowych, która się nie odkleja?

Czytaj więcej >

Porady

Ile czasu gotować jajka na miękko?

Czytaj więcej >