Przepis na sos tatarski
Początek historii sosu tatarskiego datowany jest na XVIII, kiedy popularne stały się potrawy gotowane "po tatarsku" - czyli pieczenie lub grillowanie mięsa po uprzednim opanierowaniu w pokruszonym czerstwym chlebie lub specjalnie w tym celu przygotowanych grzankach.
Najczęściej składa się on z majonezu, konserwowych ogórków, cebulki dymki, kaparów oraz natki pietruszki. Często korzysta się z kwaśnych smaków, takich jak ocet jabłkowy, musztarda czy sok z cytryny. Poniższa receptura jest jedną z najbardziej tradycyjnych wersji.
Przepis na najlepszy wielkanocny sos tatarski
Święta Wielkanocy są wyjątkowo ważnym okresem dla wszystkich katolików. Z tego też powodu każdy, kto świętuje, liczy na wiele pysznych rarytasów, które pojawią się na świątecznym stole. Jeśli chcesz, aby twoja uczta była dopełniona, nie może na niej zabraknąć sosu tatarskiego.
Nadaje się on wszak nie tylko do jajek - najczęściej podaje się go do mięs, których intensywny smak należy przełamać równie silnym aromatem sosu. Składniki, z których przyrządza się ten dodatek nadają mu silnego, słonego, a zarazem kwaśnego smaku, który wspaniale współgra z praktycznie każdym wielkanocnym daniem.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy porady dotyczące diety osób po 50 roku życia. W tym tekście z kolei prezentujemy sposoby na zmiękczenie mięsa w gulaszu, oraz doskonały przepis na to rozgrzewające i pyszne danie.
Przepis na sos tatarski
Składniki:
-
3 łyżki majonezu
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
2 ogórki konserwowe
-
Kilka grzybków marynowanych
-
1/4 pęczka szczypiorku
-
1/4 pęczka pietruszki
-
1 mała cebulka lub pół dużej
-
3 łyżeczki chrzanu
-
2 łyżeczki cukru
-
sól
-
pieprz
Zacznij od obrania cebulki i bardzo drobnego posiekania jej w kostkę. Przerzuć cebulę do miski. Ogórki odsącz z zalewy i również pokrój w drobną kosteczkę. Marynowane grzybki również wyciągnij z zalewy i posiekaj w kostkę nie większą, niż ta z ogórka.
Posiekaj drobno pietruszkę i szczypiorek. Dodaj zioła do warzyw. Do tej samej miski wrzuć majonez, jogurt, chrzan, cukier, pieprz oraz sól. Zamieszaj całość bardzo dokładnie i schowaj do lodówki najlepiej na całą noc - dzięki temu smaki doskonale się przegryzą.
Podawaj sos na zimno, ponieważ taki smakuje najlepiej. Warto postawić go niedaleko mięs, jajek czy potraw smażonych w panierce lub na głębokim tłuszczu. Sos jest bowiem najlepszym akompaniamentem dla właśnie takich dań.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przepisyjoli.com; wikipedia.org