Prosty sposób na utrzymanie w czystości opiekacza
Tosty z opiekacza idealnie nadają się zarówno na śniadanie, jak i obiad, bądź kolację. Smakołyki można przygotować na rozmaite sposoby. Jednak po beztroskich kulinarnych poczynaniach przeważnie toster wymaga sporego zachodu przy czyszczeniu.
Opiekacz będzie lśnił czystością
Nie da się ukryć, że opiekacz jest bardzo użytecznym urządzeniem, które warto mieć w kuchni. Przeważnie przygotowujemy w nim smakowite kanapki. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby za jego pomocą zrobić wyborne gofry. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na te specjały.
Chyba nikt nie lubi brudu w kuchni. Oprócz nieprzyjemnych wrażeń estetycznych nieczystości mogą odbić się na jakości posiłków. Toster z pozostałościami resztek jedzenia, będzie przypalał nasze kanapki. Samo czyszczenie również nie należy do przyjemnych czynności.
Opiekacze są zazwyczaj pokryte delikatną powłoką z teflonu. Mocne szorowanie nie wchodzi w grę. Dlatego od razu po zakończeniu przygotowań, warto przetrzeć toster papierowymi ręcznikami. Możemy też po prostu zabezpieczyć opiekacz przed ewentualnymi zabrudzeniami.
Jeśli marzą nam się tosty i nie mamy ochoty na późniejsze sprzątanie, pomoże nam niezawodny papier do pieczenia. Wystarczy umieścić go w urządzeniu i zacząć podgrzewanie kanapek. Opiekacz zabezpieczony w ten sposób nie będzie wymagał czyszczenia.
(Canva.com / nito100)
Jak można wykorzystać opiekacz?
Wcześniej wspomniane tosty i gofry to nie wszystko, co przygotujemy w opiekaczu. Okazuje się, że urządzenie dobrze nadaje się również do przyrządzania jajek. Takie smakołyki z pewnością zachwycą domowników.
W opiekaczu możemy również podpiec wędlinę lub kiełbasę. Dzięki temu niecodziennemu rozwiązaniu możemy cieszyć się prostą, szybką i sycącą przekąską. Urządzenie można także wykorzystać do zrobienia kultowego chleba w jajku.
Jeśli masz ochotę na smakołyki zawinięte w tortillę, wówczas również warto sięgnąć po niezawodny opiekacz. Dzięki niemu placek będzie ciepły i chrupiący. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w urządzeniu podgrzać również warzywa. W takim przypadku opiekacz będzie pełnił funkcję elektrycznego grilla.
Bardziej wybredni smakosze powinni wypróbować szparagów z opiekacza. Najpierw jednak specjał należy skropić oliwą. Toster to nie jedyne kultowe urządzenie. W wielu kuchniach można natknąć się także na prodiż. Każdy, kto go ma, powinien wiedzieć, jak o niego dbać.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Pomysłodawcy