Przepis na sos z mięsa mielonego do ziemniaków
Szukasz prostego, ale wyjątkowo smacznego obiadu z mięsem mielonym? Przygotuj je w sosie śmietanowym z dodatkiem ziół prowansalskich, pietruszki i gałki muszkatołowej. Sos do mięsa mielonego doskonale łączy się z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi. Danie jest aromatyczne i niezwykle smaczne. Sprawdź, jak je przygotować.
Z mięsa mielonego przygotowujemy głównie kotlety mielone, pulpety lub dodajemy do spaghetti. Wieprzowinę możemy również przygotować w delikatniejszej odsłonie z sosem śmietanowym i pietruszką. Danie jest niezwykle delikatne i smaczne, przez co błyskawicznie zniknie z talerzy.
Sos z mięsa mielonego smakuje doskonale z każdą formą ziemniaków. Możesz je ugotować, upiec w mundurkach lub przygotować z nich talarki . Ziemniaki świetnie komponują się z sosem śmietanowym i ziołami, a mięso mielone nada im wyraźnego smaku i sprawi, że posiłek będzie niezwykle sycący.
Przepis na sos z mięsa mielonego do ziemniaków
Składniki na 4 porcje:
-
500 g mięsa mielonego
-
200 g śmietany 18%
-
natka pietruszki
-
czerwona cebula
-
łyżeczka ziół prowansalskich
-
sól, pieprz
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
mąka pszenna do zagęszczenia
-
olej do smażenia
Jak przygotować sos do mięsa mielonego do ziemniaków?
Na oleju podsmaż posiekaną drobno cebulkę. Dodaj mięso mielone, sól, pieprz, zioła prowansalskie i smaż, aż mięso będzie miało jasny kolor, następnie wlej odrobinę wody, aby mięso zaczęło się gotować.
Mąkę wymieszaj z zimną wodą, aby powstał gęsty sos. Posiekaj natkę pietruszki.
Do mięsa wlej śmietanę, dodaj gałkę muszkatołową, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Wlej rozrobioną mąkę, oprósz pietruszką i mieszaj do uzyskania aksamitnego sosu.
Smacznego.