Smakosze.pl
Pieczone talarki z ziemniaków

canva/annacinaroglu

Pieczone talarki z ziemniaków - doskonały dodatek do dań

8 Października 2021

(Ostatnia zmiana: 18 Października 2021)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Ziemniaki są najbardziej popularnym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich. Są wyjątkowo pożywne, smaczne i można je przygotować na wiele ciekawych sposobów. Zapomnij więc o zwykłych, tłuczonych ziemniakach i przygotuj pieczone talarki ziemniaków z czosnkiem, ziołami i oliwą, czyli doskonały dodatek do każdego dania.

Pieczone talarki możesz przygotować do obiadu, ale równie dobrze stworzysz z nich świetną przekąskę, znacznie zdrowszą od frytek czy chipsów. Talarki pieczone są z minimalną ilością oliwy, dzięki czemu zyskują świetny smak i nie są tłuste.

Do przygotowania talarków najlepsze będą ziemniaki mączne. Zbyt wodnisty gatunek byliny spowoduje nadmierne wydzielanie wody i ziemniaki się ugotują, nie upieką. Ziemniaki, takie jak Gracja, Bryza, Ibis, zawierają dużą ilość skrobi, a po ugotowaniu lub pieczeniu są sypkie i zachowują swoją strukturę.

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i wyjątkowo smaczny obiad lub kolację - tu znajdziesz prosty przepis na danie z Wielkopolski, czyli ziemniaki z gzikiem.

Przepis na pieczone talarki z ziemniaków

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 kg ziemniaków

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • zioła prowansalskie

  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku

  • pieprz, sól

Jak przygotować pieczone talarki ziemniaków:

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry. Włóż do naczynia żaroodpornego, wlej oliwę, dodaj posiekany czosnek, słodką paprykę, sól, pieprz i oprósz ziołami prowansalskimi.

Dokładnie wymieszaj, aby talarki naszły przyprawami i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na pół godziny. Piekarnik ustaw na opcję grzania góra-dół, przykryj naczynie żaroodporne. Po tym czasie odkryj naczynie i piecz 10 minut, ustawiając piekarnik na termoobieg, aby talarki ładnie się przypiekły.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

naleśniki

Przepisy

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Czytaj więcej >

Przepisy

Bitki wołowe w sosie grzybowym. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >