Pieczone talarki z ziemniaków - doskonały dodatek do dań
Ziemniaki są najbardziej popularnym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich. Są wyjątkowo pożywne, smaczne i można je przygotować na wiele ciekawych sposobów. Zapomnij więc o zwykłych, tłuczonych ziemniakach i przygotuj pieczone talarki ziemniaków z czosnkiem, ziołami i oliwą, czyli doskonały dodatek do każdego dania.
Pieczone talarki możesz przygotować do obiadu, ale równie dobrze stworzysz z nich świetną przekąskę, znacznie zdrowszą od frytek czy chipsów. Talarki pieczone są z minimalną ilością oliwy, dzięki czemu zyskują świetny smak i nie są tłuste.
Do przygotowania talarków najlepsze będą ziemniaki mączne. Zbyt wodnisty gatunek byliny spowoduje nadmierne wydzielanie wody i ziemniaki się ugotują, nie upieką. Ziemniaki, takie jak Gracja, Bryza, Ibis, zawierają dużą ilość skrobi, a po ugotowaniu lub pieczeniu są sypkie i zachowują swoją strukturę.
Jeśli szukasz pomysłu na szybki i wyjątkowo smaczny obiad lub kolację - tu znajdziesz prosty przepis na danie z Wielkopolski, czyli ziemniaki z gzikiem.
Przepis na pieczone talarki z ziemniaków
Składniki na 4-5 porcji:
1 kg ziemniaków
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
łyżeczka papryki słodkiej w proszku
pieprz, sól
Jak przygotować pieczone talarki ziemniaków:
Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry. Włóż do naczynia żaroodpornego, wlej oliwę, dodaj posiekany czosnek, słodką paprykę, sól, pieprz i oprósz ziołami prowansalskimi.
Dokładnie wymieszaj, aby talarki naszły przyprawami i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na pół godziny. Piekarnik ustaw na opcję grzania góra-dół, przykryj naczynie żaroodporne. Po tym czasie odkryj naczynie i piecz 10 minut, ustawiając piekarnik na termoobieg, aby talarki ładnie się przypiekły.
Smacznego.