Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczone talarki z ziemniaków - doskonały dodatek do dań
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.10.2021 02:00

Pieczone talarki z ziemniaków - doskonały dodatek do dań

Pieczone talarki z ziemniaków
canva/annacinaroglu

Ziemniaki są najbardziej popularnym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich. Są wyjątkowo pożywne, smaczne i można je przygotować na wiele ciekawych sposobów. Zapomnij więc o zwykłych, tłuczonych ziemniakach i przygotuj pieczone talarki ziemniaków z czosnkiem, ziołami i oliwą, czyli doskonały dodatek do każdego dania.

Pieczone talarki możesz przygotować do obiadu, ale równie dobrze stworzysz z nich świetną przekąskę, znacznie zdrowszą od frytek czy chipsów. Talarki pieczone są z minimalną ilością oliwy, dzięki czemu zyskują świetny smak i nie są tłuste.

Do przygotowania talarków najlepsze będą ziemniaki mączne. Zbyt wodnisty gatunek byliny spowoduje nadmierne wydzielanie wody i ziemniaki się ugotują, nie upieką. Ziemniaki, takie jak Gracja, Bryza, Ibis, zawierają dużą ilość skrobi, a po ugotowaniu lub pieczeniu są sypkie i zachowują swoją strukturę.

Jeśli szukasz pomysłu na szybki i wyjątkowo smaczny obiad lub kolację - tu znajdziesz prosty przepis na danie z Wielkopolski, czyli ziemniaki z gzikiem.

Przepis na pieczone talarki z ziemniaków

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 kg ziemniaków

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • zioła prowansalskie

  • łyżeczka papryki słodkiej w proszku

  • pieprz, sól

Jak przygotować pieczone talarki ziemniaków:

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w cienkie plastry. Włóż do naczynia żaroodpornego, wlej oliwę, dodaj posiekany czosnek, słodką paprykę, sól, pieprz i oprósz ziołami prowansalskimi.

Dokładnie wymieszaj, aby talarki naszły przyprawami i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na pół godziny. Piekarnik ustaw na opcję grzania góra-dół, przykryj naczynie żaroodporne. Po tym czasie odkryj naczynie i piecz 10 minut, ustawiając piekarnik na termoobieg, aby talarki ładnie się przypiekły.

Smacznego.