Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska należy do jednych z najtańszych warzyw dostępnych w sklepach - w okresie zwiększonych zachorowań na grypę i przeziębienie jest szczególnie istotna. Posiada wszak mnóstwo witamin i minerałów, które pozwalają zachować zdrowie i dobrą odporność.
Przyszykowanie samej surówki trwa tylko kilka chwil, nie potrzeba żadnych specjalistycznych składników ani umiejętności, a lista produktów wcale nie jest długa. Większość z nich każdy z nas ma na co dzień w domu, więc prawdopodobnie nie będziesz musiał wychodzić na zakupy.
Co zawiera kapusta pekińska?
Według dr n. med. Danuty Myłek, która rozmawiała z portalem radioklinika.pl, kapusta pekińska jest świetnym źródłem witamin B1, B2, B3, B5, B6, C, E, prowitaminy A, minerałów takich jak potas, wapń, magnez oraz kwasu foliowego. Co więcej, Myłek zdradziła, że kapusta jest jedną z najmniej wrażliwych na zanieczyszczenia cywilizacyjne, takie jak spaliny i inne chemikalia.
Tak wiele substancji odżywczych doskonale wpływa na odporność i wiele innych procesów zachodzących w ciele człowieka, a antyoksydanty walczą z wolnymi rodnikami, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka. Dlatego warto jeść ją, choćby w formie poniższej surówki, jak najczęściej.
Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy jak wyhodować drzewko laurowe w domu. W tym tekście pokazujemy jedzenie przyszłości według Unii Europejskiej.
Źródło: peredniankina, Getty Images
Przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej
Składniki:
-
½ kapusty pekińskiej
-
pół dużego jabłka
-
1 marchewka
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-
4 łyżki jogurtu naturalnego
-
2 łyżki majonezu
-
cukier
-
sól
-
pieprz
Zacznij od opłukania kapusty pekińskiej pod bieżącą wodą i osuszenia jej ściereczką lub ręcznikiem papierowym. O derwij od niej brzydkie liście, a resztę poza głąbem ze środka, posiekaj w drobne paski lub zetrzyj na mandolinie. Przełóż ją do dużej miski.
Marchew i jabłko umyj dokładnie i obierz ze skórki . Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a jabłko obierz ze skórki, przetnij w pół i usuń gniazdo nasienne. Owoc również zetrzyj na tarce. Dodaj oba składniki do kapusty pekińskiej, wlej sok z cytryny i wymieszaj.
Do majonezu w miseczce dodaj posiekaną natkę pietruszki, jogurt, majonez, sól, pieprz i odrobinę cukru. Wymieszaj sos, a następnie polej nim zawartość miski. Wymieszaj jeszcze raz i wstaw do lodówki na 10 minut, aby wszystkie składniki się przegryzły. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Domowa Kuchnia, Radio Klinika