Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak wyhodować drzewko laurowe w domu?
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 25.03.2022 23:01

Jak wyhodować drzewko laurowe w domu?

Jak wyhodować drzewko laurowe?
Canva Pro

Liście laurowe są jedną z najbardziej niezbędnych przypraw świata. Dodajemy go do zup, pieczeni oraz gulaszy. Oprócz walorów smakowych ma też jednak niezwykłe właściwości zdrowotne.

Szczególnie przydatny okazuje się być domowy wywar, który jest w stanie pomóc na wiele dolegliwości. Ciekawe są też efekty podpalenia liścia laurowego, o których niewiele osób słyszało

Liść laurowy jest bardzo prosty do wyhodowania 

Nazwa botaniczna liścia laurowego to wawrzyn szlachetny. W starożytności poświęcony był bogowi Apollo, który patronował wróżbitom i uzdrowicielom. Często kupujemy laur w sklepie, lecz o wiele lepszym wyjściem jest własna hodowla.

Nie będziemy potrzebowali żadnych specjalistycznych przyrządów, ponieważ wystarczy nam dosłownie to, co wszyscy mamy w domach. Wyhodowanie wawrzynu z nasion jest wyjątkowe proste, jednak trzeba uprzednio poddać je procesowi wertykulacji, czyli naruszeniu integralności skorupy.

Aby to zrobić, należy podrapać delikatnie wierzch nasionka nożem lub papierem ściernym. Następnie ułożyć je na lekko zwilżonym papierze na kilka dni. Kiedy nasionka spęcznieją, wtedy wystarczy włożyć je do ziemi na głębokość około 1 centymetra.

Rozmnażanie wawrzynu z sadzonek jest prostsze, niż się wydaje. Wystarczy oderwać małą gałązkę z 3 liśćmi, naciąć łodygę pod kątem 45 stopni i włożyć do ziemi.

Trzeba tylko pamiętać, żeby ziemia była ciągle wilgotna. Starajmy się więc podlewać ją średnio 3 razy w tygodniu. Ukorzenienie nastąpi po około 3 miesiącach, wtedy należy przesadzić sadzonkę do większej doniczki.

Nasiona drzewka laurowego można z łatwością kupić przez internet. Często są wystawiane na popularnych portalach związanych z handlem online.

Liście laurowe, które wyrosną w Twoim domowym ogródku, możesz nie tylko zasuszyć, ale również świeże zamrozić i wykorzystywać później, lub robić z nich nalewkę, którą ma drogocenne właściwości.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Murator Dom

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przyprawy