Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje
Świąteczny keks jest niczym innym, jak ciastem drożdżowym najeżonym bakaliami. Jego wykonanie jest bardzo łatwe, a smak nieporównywalny z żadnym innym ciastem. Ten kolorowy wypiek uświetni niejeden świąteczny stół. Keks z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.
Nasz świąteczny keks przygotowuje się z użyciem oleju rzepakowego. Ten niedoceniany tłuszcz doskonale sprawdza się przy wypiekach i cukiernictwie. Olej mieszamy z zaledwie kilkoma podstawowymi produktami oraz bakaliami. Keks nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na stole.
Przepis na kolorowy świąteczny keks
Składniki:
-
4 jajka
-
1 szklanka cukru
-
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
-
2/3 szklanki oleju rzepakowego
-
ok. 200 g mieszanki bakaliowej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
kilka kropel aromatu waniliowego
-
masło i bułka tarta do przygotowania formy
Jak upiec wyśmienity świąteczny keks?
Jajka do świątecznego keksu wbij do dużej miski . Dodaj do nich cukier i przy użyciu miksera utrzyj składniki na gładką masę . Zacznij od najwyższych obrotów urządzenia, zmniejszają je stopniowo w miarę upływu czasu. Na końcu całość wymieszaj z olejem rzepakowym .
Do jajek z cukrem zacznij stopniowo przesiewać mąkę razem z proszkiem do pieczenia . Miksuj, aż ciasto stanie się gładkie . Następnie do miski dołóż posiekane drobno bakalie i aromat waniliowy. Wszystko wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki .
Blachę do pieczenia świątecznego keksu w ysmaruj masłem i wysyp bułka tartą . Następnie przełóż do niej przygotowaną masę . Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Piecz przez ok. 50-60 minut .
Upieczony świąteczny keks wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia . Gotowe ciasto możesz następnie polać ulubioną polewą i udekorować bakaliami . Keks idealnie komponuje się także z tradycyjnym lukrem . Sprawdź, jaki przepis na keks poleca Ania Starmach . Siostra Aniela zna się na pieczeniu ciast, jak nikt inny .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć? Wystarczy prosty trick
-
Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama