Smakosze.pl Przepisy Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje
Canva / bhofack2

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

29 listopada 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Świąteczny keks jest niczym innym, jak ciastem drożdżowym najeżonym bakaliami. Jego wykonanie jest bardzo łatwe, a smak nieporównywalny z żadnym innym ciastem. Ten kolorowy wypiek uświetni niejeden świąteczny stół. Keks z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom.

Nasz świąteczny keks przygotowuje się z użyciem oleju rzepakowego. Ten niedoceniany tłuszcz doskonale sprawdza się przy wypiekach i cukiernictwie. Olej mieszamy z zaledwie kilkoma podstawowymi produktami oraz bakaliami. Keks nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także pięknie prezentuje się na stole.

Przepis na kolorowy świąteczny keks

Składniki:

  • 4 jajka

  • 1 szklanka cukru

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego

  • ok. 200 g mieszanki bakaliowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • kilka kropel aromatu waniliowego

  • masło i bułka tarta do przygotowania formy

Jak upiec wyśmienity świąteczny keks?

Jajka do świątecznego keksu wbij do dużej miski . Dodaj do nich cukier i przy użyciu miksera utrzyj składniki na gładką masę . Zacznij od najwyższych obrotów urządzenia, zmniejszają je stopniowo w miarę upływu czasu. Na końcu całość wymieszaj z olejem rzepakowym .

Do jajek z cukrem zacznij stopniowo przesiewać mąkę razem z proszkiem do pieczenia . Miksuj, aż ciasto stanie się gładkie . Następnie do miski dołóż posiekane drobno bakalie i aromat waniliowy. Wszystko wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki .

Blachę do pieczenia świątecznego keksu w ysmaruj masłem i wysyp bułka tartą . Następnie przełóż do niej przygotowaną masę . Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Piecz przez ok. 50-60 minut .

Upieczony świąteczny keks wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia . Gotowe ciasto możesz następnie polać ulubioną polewą i udekorować bakaliami . Keks idealnie komponuje się także z tradycyjnym lukrem . Sprawdź, jaki przepis na keks poleca Ania Starmach . Siostra Aniela zna się na pieczeniu ciast, jak nikt inny .

Canva / Saaster
Canva / Saaster

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy