Pełen zapachu keks siostry Anieli. Najprostsza i najtańsza receptura
Keks siostry Anieli to doskonały pomysł na wielkanocne ciasto. Keks jest bardzo prosty, tani i szybki, a jego smak i wygląd zachwycą wszystkich miłośników słodkości. Poznaj przepis na pełen zapachu keks siostry Anieli.
Keks to bardzo uniwersalne, smaczne i proste ciasto. Jest idealne zarówno na Boże Narodzenie, Wielkanoc, jak i wyśmienity deser do kawy. Wyrośnięte, puszyste ciasto z kolorowymi, słodkimi dodatkami sprawi, że cała blacha zniknie jeszcze tego samego dnia.
Siostra Aniela dodaje do keksa rum i owoce kandyzowane, dzięki którym ciasto ma niepowtarzalny smak i aromat. Gotową mieszankę owoców kupisz w każdym sklepie spożywczym lub markecie, możesz również przygotować ją samodzielnie z ulubionych składników.
Do keksa dodaj morele, papaję, kiwi, daktyle, pomarańcze, rodzynki. Ciasto będzie miało wtedy idealny smak i będzie wyglądać świeżo i bardzo apetycznie. Keks udekoruj lukrem lub cukrem pudrem, a na wierzch poukładaj również owoce kandyzowane.
Pełen zapachu keks siostry Anieli
Składniki na formę do keksów:
szklanka mąki
3/4 szklanki cukru pudru
opakowanie cukru wanilinowego
kostka margaryny
łyżka rumu
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
250 g owoców kandyzowanych
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do wysmarowania blachy
lukier lub cukier puder do dekoracji
owoce kandyzowane do dekoracji (opcjonalnie)
Jak zrobić keks siostry Anieli?
Oddziel białka od żółtek, przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Miękką margarynę utrzyj mikserem, dodając stopniowo cukier puder i cukier wanilinowy. Do masy dodaj żółtka, rum i miksuj jeszcze chwilę.
Zmniejsz obroty miksera, wsyp mąkę przesianą z proszkiem i miksuj do połączenia wszystkich składników, następnie dodaj owoce kandyzowane i wymieszaj łyżką. Z białek ubij sztywną pianę, przełóż ją do reszty składników i ponownie delikatnie wymieszaj.
Nastaw piekarnik na 170 stopni C z opcją grzania góra- dół. Formę keksową wysmaruj masłem, oprósz bułką i przełóż ciasto, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz godzinę, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z blachy i pozwól mu ostygnąć. Chłodny kek oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem i udekoruj owocami kandyzowanymi, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ DimaSobko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na jajeczne krokiety bez zawijania. Przepyszny postny obiad
Jak przygotować rosół bez mięsa? Zdradzamy najlepszy przepis
Obłędne gołąbki ziemniaczane w sosie pieczarkowym. Idealny jarski obiad
Źródło: aromatycznepodróże.blogspot.com