Jak ugotować wigilijną kapustę, aby nie powodowała wzdęć? Wystarczy prosty trick

Kapusta wigilijna z grochem lub grzybami jest przepysznym dodatkiem do smażonego karpia i innych, tradycyjnych potraw. Niestety jest również ciężkostrawna, przez co może wywołać wzdęcia i uczucie dyskomfortu. Kapusta gotowana z odpowiednimi przyprawami traci wzdymające właściwości.
Kapusta jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych. Niektórzy przygotowują ją z grzybami, inni z grochem. Kapusta jest przepysznym, ale ciężkostrawnym daniem. Jest na to jednak sprawdzony sposób. Zrezygnuj również z zasmażki, a potrawa wigilijna będzie o wiele smaczniejsza i przede wszystkim lekka.
W kapuście znajdują się enzymy, które wywołują wzdęcia i wiele nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Warzywo gotowane z odpowiednimi przyprawami traci wzdymające właściwości i jest o wiele łatwiej przyswajalne. Nie powoduje również dyskomfortu i uczucia pełności.
Kminek, goździki, majeranek, liście laurowe i oregano to zioła, które powinny znaleźć się w każdym daniu z kapusty, grochu i fasoli. Dzięki nim każde danie będzie o wiele lżejsze i łatwiej przyswajalne. Kapustę wigilijną przygotujmy bez zasmażki i bez tłuszczu. Będzie o smaczniejsza i zdrowsza.
Jak ugotować kapustę wigilijną, żeby nie była ciężkostrawna?
Do gotującej się kapusty dodaj kminek i kilka goździków. To doskonały duet neutralizujący enzymy odpowiedzialne za wzdęcia. Kminek wykorzystywany jest również do namaczania grochu i fasoli, również dlatego, żeby pozbyć się uczucia pełności po zjedzeniu.
Działanie przypraw wzmocnisz, jeśli dodasz również liście laurowe, majeranek i odrobinę suszonego oregano. Suszone zioła hamują procesy fermentacyjne i pobudzają trawienie. Wzmacniają również smak i aromat całej potrawy.
Kapusta wigilijna będzie o wiele lżejsza, kiedy zrezygnujesz z zasmażki i dużej ilości tłuszczu
Kapustę wigilijną przygotuj w lekkiej wersji. Danie jest wystraczająco aromatyczne, nie dodawać więc do niego mąki przesmażonej na maśle. Zasmażka nie poprawia smaku, dodaje jedynie kaloryczności i sprawia, że kapusta jest ciężkostrawna.
Kapustę przesmaż z dodatkami na małej ilości oleju. Możesz zupełnie zrezygnować z tłuszczu i wymieszać jedynie wszystkie przygotowane składniki. Kapusta wigilijna z kiszonej kapusty, grzybów lub grochów będzie o wiele lżejsza i smaczniejsza.
Jak przygotować mak do świątecznych przysmaków? Dowiedz się również, dlaczego warto namoczyć owoce suszone przed dodaniem ich do wypieków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Świąteczny makowiec bez pieczenia i wyrabiania. Nie ma prostszego przepisu
Co zrobić, żeby farsz na gołąbki był miękki i soczysty? Zawsze pamiętaj o 3 zasadach
Czy neo angin działa antyseptycznie i łagodzi bó gardła?



































