Smakosze.pl Przepisy Przepis na szybki makaron domowej roboty. Najlepszy do rosołu
canva/ bombuscreative

Przepis na szybki makaron domowej roboty. Najlepszy do rosołu

2 maja 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Makaron domowej roboty to pomysł na rewelacyjny dodatek do rosołu i innych zup. Smaczne, mączno- jajeczne nitki przygotujesz w zaledwie godzinę, a efekt zachwyci każdego. Poznaj babciny przepis na szybki makaron domowej roboty.

Domowy makaron jest naprawdę prosty w przygotowaniu, wystarczy kilka produktów, które z pewnością masz w kuchni, wałek do ciasta i stolnica. Samodzielnie przygotowane nitki mają rewelacyjny smak, odpowiednią strukturę i przede wszystkim pozbawione są konserwantów, które mają przedłużyć ich świeżość i sztucznie poprawić smak.

Makaron wykorzystasz do rosołu i wielu innych zup. Nitki możesz również pokroić nieco grubiej i delikatnie je poskręcać, aby stworzyć domowe świderki, które smakują fenomenalnie np. z owocami i twarogiem.

Nitki, które przygotujesz, możesz przechowywać przez wiele tygodni, nie stracą ani swojego smaku, ani konsystencji, koniecznie musisz spróbować. Domowy makaron jest o niebo lepszy od gotowego produktu.

Przepis na szybki makaron

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • łyżka oleju rzepakowego

  • 4 jajka M

  • 3-4 łyżki ciepłej wody

  • łyżeczka soli

Jak zrobić makaron domowej roboty?

Na stolnicę wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj sól, wodę o raz olej. Całość wyrabiaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta uformuj kulę, przykryj czystą ściereczką i odstaw na pół godziny w suche, ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto podziel na cztery mniejsze części, każdą z nich rozwałkuj na grubość około 1 mm , następnie pokrój w paski o szerokości 5 cm.

Każdy pasek podziel na pół, połóż jeden na drugi i potnij w cieniutkie paski. Tak przygotowany makaron wrzuć do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj 2-3 minuty , do miękkości, smacznego.

Jak przechowywać domowy makaron?

Makaronu nie musisz gotować od razu, możesz go zamrozić lub wysuszyć, dzięki czemu zachowa świeżość przez kilka tygodni.

Surowe nitki włóż do zamrażalki lub powieś w suchym i ciepłym miejscu na kilka dni, aby dobrze się wysuszyły. Makaron mrożony lub suszony wymaga dłuższego gotowania, ale zachowuje wszystkie walory smakowe.

Wałkowanie ciasta na makaron

Źródło zdjęcia: canva/ bombuscreative

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com, doradcasmaku.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy