Smakosze.pl
Jak zrobić domowy kisiel? Doskonała konsystencja i wspaniały smak

canva/rimmabondarenko

Jak zrobić domowy kisiel? Doskonała konsystencja i wspaniały smak

2 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Domowy kisiel to pomysł na pyszny, lekki deser dla całej rodziny. Gęsty kisiel z gęstych soków owocowych smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt, a przygotujesz go równie błyskawicznie. Jego kolejną ogromną zaletą jest niski koszt, ponieważ jedna porcja wyceniana jest zwykle na kilkanaście groszy. Jak zrobić domowy kisiel?

Domowy kisiel to świetna alternatywa dla gotowego produktu. Jest gęsty, słodki i ma wyraźny smak. Kisiel przygotujesz z dowolnego, gęstego soku z owoców, między innymi z truskawek, porzeczek, malin.

Ile będą kosztować truskawki w 2022 roku? Nie mamy dobrych wieści

Ile będą kosztować truskawki w 2022 roku? Nie mamy dobrych wieści

CZYTAJ DALEJ

Kisiel podaj z kawałkami owoców, rodzynkami, gęstym jogurtem lub bitą śmietaną. Każda opcja podania smakuje rewelacyjnie i każdy prosi o dokładkę. Możesz zmniejszyć kaloryczność deseru, zamieniając cukier na słodzik lub ksylitol.

Domowy kisiel

Składniki:

  • 500 ml wody

  • 4 duże łyżki dowolnego, gęstego soku z owoców, np. malin lub truskawek

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu

Jak zrobić domowy kisiel?

Z 500 ml wody odlej pół szklanki, resztę zagotuj z cukrem lub ksylitolem. Do pozostałej ilości wody wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, następnie wlej sok i mieszaj do połączenia wszystkich składników.

Przygotowaną masę wlej do garnka z gotującą się wodą z cukrem, zmniejsz gaz i gotuj, stale mieszając, aż powstanie gęsty kisiel. Przelej go do salaterek lub szklanek i podaj, smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia zastosowanie skorupek po jajkach - nigdy ich nie wyrzucaj.

Domowy sok truskawkowy w słoikach

Źródło zdjęcia: canva/jatrax

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.pl

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >
Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki?

Przepisy

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków

Czytaj więcej >