Jak zrobić domowy kisiel? Doskonała konsystencja i wspaniały smak
Domowy kisiel to pomysł na pyszny, lekki deser dla całej rodziny. Gęsty kisiel z gęstych soków owocowych smakuje o wiele lepiej niż gotowy produkt, a przygotujesz go równie błyskawicznie. Jego kolejną ogromną zaletą jest niski koszt, ponieważ jedna porcja wyceniana jest zwykle na kilkanaście groszy. Jak zrobić domowy kisiel?
Domowy kisiel to świetna alternatywa dla gotowego produktu. Jest gęsty, słodki i ma wyraźny smak. Kisiel przygotujesz z dowolnego, gęstego soku z owoców, między innymi z truskawek, porzeczek, malin.
Kisiel podaj z kawałkami owoców, rodzynkami, gęstym jogurtem lub bitą śmietaną. Każda opcja podania smakuje rewelacyjnie i każdy prosi o dokładkę. Możesz zmniejszyć kaloryczność deseru, zamieniając cukier na słodzik lub ksylitol.
Domowy kisiel
Składniki:
500 ml wody
4 duże łyżki dowolnego, gęstego soku z owoców, np. malin lub truskawek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru lub ksylitolu
Jak zrobić domowy kisiel?
Z 500 ml wody odlej pół szklanki, resztę zagotuj z cukrem lub ksylitolem. Do pozostałej ilości wody wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, następnie wlej sok i mieszaj do połączenia wszystkich składników.
Przygotowaną masę wlej do garnka z gotującą się wodą z cukrem, zmniejsz gaz i gotuj, stale mieszając, aż powstanie gęsty kisiel. Przelej go do salaterek lub szklanek i podaj, smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić delikatne i cienkie naleśniki. Ten tekst wyjawia zastosowanie skorupek po jajkach - nigdy ich nie wyrzucaj.
Źródło zdjęcia: canva/jatrax
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak najlepiej gotować bób, aby nie wywoływał wzdęć? Znamy rozwiązanie
Wyjątkowe pierogi nadziewane szczawiem. Idealne na lekki obiad
Kultowy przysmak z dzieciństwa - chleb posmarowany masłem z cukrem
Źródło: beszamel.pl