Unikasz jedzenia bobu, ponieważ cierpisz później na problemy układu trawiennego? Dowiedz się, jak najlepiej gotować bób, aby nie wywoływał wzdęć. Jeden prosty trik sprawi, że na zawsze pożegnasz się z dolegliwościami po zjedzeniu strączków.
Bób to przepyszne warzywo strączkowe, które możemy jeść z samym masłem, dodać do sałatek, a także podać jako jarzynkę do obiadu. Bób rewelacyjnie łączy się z innymi warzywami i mięsem.
Bob jest bardzo zdrowy, reguluje ciśnienie krwi, wspiera układ nerwowy i serce, a także przyspiesza metabolizm. Wiele osób jednak rezygnuje z jedzenia strączków ze względu na nieprzyjemne problemy ze strony układu pokarmowego.
Jak najlepiej gotować bób, aby nie wywołał wzdęć?
Przed gotowaniem zalej bób wrzącą wodą i odstaw na godzinę. Po tym czasie przepłucz strączki, następnie ponownie zalej je wodą, posól i gotuj, dodając łyżeczkę suszonego majeranku.
Majeranek, podobnie jak odstawienie strączków na godzinę, świetnie zredukują enzymy powodujące wzdęcia. Młody bób będzie gotowy po 8 minutach, starszy po około 14 minutach gotowania. Gdy strączki będą już miękkie, odcedź je i podaj z ulubionymi dodatkami.
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny smażony bób z cebulką. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Źródło zdjęcia: canva/ KPS
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszysty i lekki sernik z ryżu. Delikatniejsza wersja klasyki
Jaki jest najlepszy sposób na czyszczenie mikrofalówki? Garść skutecznych trików
Soczyste i rozpływające się w ustach pieczone udka z kurczaka. Mięso samo odchodzi od kości
Źródło: beszamel.se.pl