Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak najlepiej gotować bób, aby nie wywoływał wzdęć? Znamy rozwiązanie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 02.05.2022 12:41

Jak najlepiej gotować bób, aby nie wywoływał wzdęć? Znamy rozwiązanie

Jak najlepiej gotować bób, aby nie wywoływał wzdęć? Znamy rozwiązanie
canva/moranaF

Unikasz jedzenia bobu, ponieważ cierpisz później na problemy układu trawiennego? Dowiedz się, jak najlepiej gotować bób, aby nie wywoływał wzdęć. Jeden prosty trik sprawi, że na zawsze pożegnasz się z dolegliwościami po zjedzeniu strączków.

Bób to przepyszne warzywo strączkowe, które możemy jeść z samym masłem, dodać do sałatek, a także podać jako jarzynkę do obiadu. Bób rewelacyjnie łączy się z innymi warzywami i mięsem.

Bob jest bardzo zdrowy, reguluje ciśnienie krwi, wspiera układ nerwowy i serce, a także przyspiesza metabolizm. Wiele osób jednak rezygnuje z jedzenia strączków ze względu na nieprzyjemne problemy ze strony układu pokarmowego.

Jak najlepiej gotować bób, aby nie wywołał wzdęć?

Przed gotowaniem zalej bób wrzącą wodą i odstaw na godzinę. Po tym czasie przepłucz strączki, następnie ponownie zalej je wodą, posól i gotuj, dodając łyżeczkę suszonego majeranku.

Majeranek, podobnie jak odstawienie strączków na godzinę, świetnie zredukują enzymy powodujące wzdęcia. Młody bób będzie gotowy po 8 minutach, starszy po około 14 minutach gotowania. Gdy strączki będą już miękkie, odcedź je i podaj z ulubionymi dodatkami.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny smażony bób z cebulką. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Bób

Źródło zdjęcia: canva/ KPS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Tagi: Gotowanie