Smakosze.pl Przepisy Przepis na tort makowy siostry Anastazji
canva/lpershinghks

Przepis na tort makowy siostry Anastazji

3 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na tort w zimowym wydaniu? Przygotuj obłędny tort makowy przepisu siostry Anastazji. Tort przełożony i dekorowany jest wyraźnym w smaku kremem kawowym, który doskonale łączy się z makowymi blatami. Poznaj przepis na tort makowy siostry Anastazji.

Siostra Anastazja słynie z doskonałych przepisów, w tym wypieków. Tort makowy jej przepisu ma delikatne blaty makowe z nutą kawy, kakao i spirytusu, który nadaje bardziej wyraźnego smaku. Maślana masa kawowa jest wyraźna, gęsta i doskonale sprawdzi się zarówno do przełożenia ciasta, jak i dekoracji.

Do ciasta wykorzystaj masę makową lub samodzielnie zmiel mak. Przed dwukrotnym zmieleniem maku, zalej go wrzącym mlekiem i odstaw na 4 godziny, aby był bardziej miękki i pulchny. Gotowe blaty makowe są delikatne, smaczne i doskonale nadają się do przełożenia tortu.

Z maku przygotujesz również świąteczny, tradycyjny makowiec , pyszne drożdżówki oraz kutię , czyli tradycyjną, wigilijną potrawę z makaronu, miodu i bakalii.

Przepis na tort makowy siostry Anastazji

Składniki na ciasto makowe (tortownica o średnicy 23 cm):

  • 250 g cukru

  • 250 g maku zmielonego lub masy makowej

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 5 jajek

  • łyżka kawy mielonej

  • łyżka kakao

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę kawową do przełożenia tortu:

  • 4 jajka

  • 3 łyżki mielonej kawy

  • 2 kostki masła

  • 8 łyżek cukru

  • kieliszek spirytusu

Jak przygotować tort makowy siostry Anastazji?

Zacznij od upieczenia ciasta makowego. Białko oddziel od żółtek, białka ubij z cukrem, następnie dodawaj po jednym żółtku, stale mieszając. Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kawę i kakao i miksuj, aż powstanie jednolita masa.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C, spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem lub margaryną. Masę makową wlej do tortownicy i piecz 35 minut z opcją grzania góra-dół.

Po upieczeniu ostudź ciasto i przekrój , aby powstały dwa blaty. Przygotuj masę kawową: zaparz kawę w 1/3 szklanki wrzątku, odstaw do całkowitego ostudzenia. Masło utrzyj na gładką masę, jajka dokładnie wymieszaj z cukrem, następnie przełóż je do masła, dodaj kawę, spirytus i ponownie mieszaj do uzyskania jednolitego kremu.

Spód ciasta wysmaruj większą częścią kremu, przykryj drugim blatem i ponownie wysmaruj kremem. Kremem kawowym możesz również udekorować boki. Ciasto wstaw do lodówki na godzinę, aby kremy stężały i dobrze połączyły się z makowymi blatami.

Smacznego.

Ziarenka maku

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy