Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Śnieżny Makowiec wprost od siostry Anastazji - genialne, świąteczne ciasto
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.03.2022 23:50

Śnieżny Makowiec wprost od siostry Anastazji - genialne, świąteczne ciasto

makowiec
canva/NoirChocolate

Jeśli lubisz mak i makowe ciasta, mamy dla ciebie przepis na bardzo efektowne ciasto. Oto Śnieżny Makowiec wprost od siostry Anastazji. To genialne, świąteczne ciasto z pewnością posmakuje twoim gościom i szybko zniknie z patery i z talerzyków.

Najpopularniejszym makowym ciastem jest strucla. W mało którym domu nie piecze się tego zawijanego ciasta. Jednak nie wszyscy przepadają za dość suchym ciastem drożdżowym. Poza tym strucla często potrafi się rozwarstwiać, co nie wygląda zbyt efektownie. Ze Śnieżnym Makowcem od siostry Anastazji nie ma tych problemów.

Śnieżny Makowiec wprost od siostry Anastazji — genialne, świąteczne ciasto

Składniki:

na biszkopt:

  • 3 jajka

  • 10 dag drobnego cukru

  • 8 dag mąki

  • szczypta soli

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

na masę makową:

  • 25 dag zmielonego maku

  • 2 łyżki miodu

  • 1/2 szklanki mleka

  • 8 dag cukru

  • 3 białka

  • aromat migdałowy

  • 15 dag bakalii

na masę śmietanową:

  • 3 łyżeczki żelatyny

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 proc.

  • 25 dag serka mascarpone

  • 4 łyżki cukru pudru

na masę orzechową:

  • 1/2 szklanki mleka

  • 15 dag zmielonych orzechów włoskich

  • 20 dag masła

  • 8 dag cukru pudru

  • 3 żółtka

  • 2 łyżki rumu

oraz:

  • polewa czekoladowa

  • 5 dag wiórków kokosowych

Przygotowanie Śnieżnego Makowca

Białka ubij na sztywno. Dalej ubijaj, dodając stopniowo cukier. Masę wymieszaj z żółtkami, a na końcu połącz z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelej do dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je ok. 15 minut w piekarniku o temp. 180 st. C.

Składniki masy makowej umieść w garnku, wymieszaj. Mieszając, podgrzewaj je na małym ogniu, do czasu, aż masa zgęstnieje. Masę wystudź. Na masę śmietanową żelatynę namocz w 1/4 szklanki zimnej wody. Podgrzej ją do rozpuszczenia, wystudź.

Schłodzoną kremówkę i mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując, wlewaj do niej cienkim strumieniem żelatynę.

Na biszkopt wyłóż masę makową, wyrównaj powierzchnię. Rozprowadź na niej masę śmietanową, zastudź ją.

Na masę orzechową zagotuj mleko. Gorącym zalej zmielone orzechy, wymieszaj je, wystudź. Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem. Dalej miksuj, dodając do niego kolejno żółtka, porcje masy orzechowej oraz rum.

Przygotowaną masę orzechową wyłóż na ciasto, równomiernie rozprowadź. Posmaruj polewą czekoladową, posyp wiórkami kokosowymi.

Jeśli szukasz innych przepisów na ciasta z makiem, zapraszamy na naszą stronę. Szczególnie polecamy przepis na puszysty makowiec wg Magdy Gessler, a także na makowiec bez pieczenia.

mak
mak

Źródło: canva/bdspnimage

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smakinatalerzu Zapraszamy na nasz Instagram