Przepis na zupę ogórkową w formie kremu
Zupy kremy cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Są bardzo aromatyczne, warzywne i wyraziste w smaku. Zupę ogórkową w formie kremu przygotujesz w 20 minut, jest więc doskonałą propozycją na pyszny i zarazem szybki obiad. Poznaj prosty przepis na zupę ogórkową w formie kremu.
Zupę ogórkową przygotowujemy głównie w formie klasycznej zupy, z samych warzyw lub wkładką mięsną. Zupa ogórkowa w formie kremu smakuje równie dobrze, ma świeży, zielony kolor i jest bardzo pożywna i aromatyczna. Zupa ogórkowa posmakuje również nawet największym niejadkom, a Ty dostarczysz im wszystkich niezbędnych w diecie warzyw, witamin i minerałów.
Zupa ogórkowa w formie kremu jest świetnym pomysłem na uroczysty obiad lub święta, ponieważ wygląda bardzo wykwintnie. Podaj ją z grzankami ziołowymi, groszkiem lub pieczywem czosnkowym. Udekoruj plastrami ogórków gruntowych i świeżo mielonym, kolorowym pieprzem i na nowo odkryj jej wyjątkowy smak i piękny wygląd.
Zupę krem przygotujesz z każdych warzyw. Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszny i szybki obiad- tu znajdziesz dwa sprawdzone przepisy na krem z marchewki. Prosty i niezwykle aromatyczny.
Przepis na zupę ogórkową w formie kremu
Składniki na 4-6 porcji:
-
6 ogórków kiszonych
-
100 ml wody po ogórkach kiszonych
-
korzeń pietruszki
-
marchewka
-
mały kawałek selera
-
cebula czerwona
-
3 ziemniaki
-
koperek
-
3 łyżki masła
-
2 łyżki śmietany 18%
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
2 liście laurowe
-
sól, pieprz
-
750-1000 ml wody
Jak przygotować zupę ogórkową w formie kremu?
Zeszklij na maśle posiekaną cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i smaż chwilę na wolnym ogniu, następnie dodaj pokrojone ziemniaki, dopraw solą, pieprzem i smaż jeszcze kilka minut, stale mieszając.
Przełóż warzywa do garnka, zalej 500 ml wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Na tarce zetrzyj ogórki, śmietanę roztrzep z odrobiną zimnej wody i wodą z ogórków. Do garnka dodaj ogórki, wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj, dodaj posiekany koperek i gotuj jeszcze przez 15 minut.
Wyjmij liście laurowe i zblenduj wywar, aby powstał gładki, jednolity krem. W razie konieczności dolewaj wodę i mieszaj, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Smacznego.