Zupa marchewkowa
pixabay.com

Zupa marchewkowa

Pachnąca, kolorowa i bardzo zdrowa. Zupy krem zdobywają coraz większą popularność. Wśród nich prym wiedzie zupa marchewkowa. Jest zdrowa, łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Jak ją zrobić? Poniżej znajdziecie aż trzy warianty kremu z marchewki: klasyczny z ziemniakiem, nieco urozmaicony z porem i czosnkiem oraz rozgrzewający z imbirem i sokiem z pomarańczy.

Zupa marchewkowa

Z prostych składników można wyczarować naprawdę pyszne danie. Tak jest z zupą marchewkową. To danie, które idealnie rozgrzeje nas w chłodne dni. Ma słodkawy posmak marchewki, idealnie gładką konsystencję i przepiękny jasnopomarańczowy kolor. Zupa krem to też świetny pomysł, aby zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Mało kto oprze się pachnącej, kolorowej i ładnie podanej zupie.

Jak zrobić zupę marchewkową?

Istnieją różne rodzaje zup marchewkowych. Ja przedstawię Wam dzisiaj trzy przepisy: klasyczny krem z marchewki z dodatkiem ziemniaków, zupę marchewkową z porem i czosnkiem oraz rozgrzewająca zupę marchewkową z imbirem i pomarańczą. Dajcie znać, która z zup najbardziej przypadła Wam do gustu!

Klasyczny krem z marchewki z dodatkiem ziemniaków

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 0.5 litra bulionu
  • olej rzepakowy lub masło klarowane
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 ml śmietanki kremówki 30% lub mleczka kokosowego
  • do udekorowania: natka pietruszki, mix ziaren.

Przygotowanie:

  • Obierz warzywa, marchewkę pokrój w plastry, ziemniaki i cebulę w kostkę
  • Na rozgrzany w garnku olej wrzuć cebulę i podsmaż aż do zeszklenia.
  • Dodaj marchewkę, ziemniaki. Smaż 3 - 5 minut.
  • Zalej bulionem i dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem około 20 minut do miękkości warzyw.
  • Dodaj śmietankę lub mleczko kokosowe i zmiksuj na krem przy pomocy blendera
  • Do zupy można dodać inne przyprawy, takie jak kurkuma, curry czy suszone chilli dla zaostrzenia smaku.


Zupa marchewkowa z porem i czosnkiem (z dodatkiem słodkiej papryki i soku z cytryny)

Próbowaliście już klasycznej zupy marchewkowej? Koniecznie sprawdźcie przepis na krem z marchwi z dodatkiem pora i czosnku.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 - 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • 400 ml bulionu jarzynowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml mleka kokosowego
  • olej lub masło klarowane
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Na rozgrzany w garnku olej wrzuć cebulę i podsmaż aż do zeszklenia.
  • Dodaj czosnek pokrojony na plasterki a po minucie pory pokrojone na kawałeczki.
  • Wlej oliwę i smaż przez około 7 minut mieszając od czasu do czasu aż pory nieco zmiękną.
  • Następnie dodaj obraną i pokrojoną na kawałeczki marchewkę, czerwoną paprykę i sól.
  • Duś warzywa mieszając co jakiś czas przez około 6 minut.
  • Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, chwilę potem zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 - 30 minut do miękkości warzyw.
  • Zdejmij zupę z palnika. Zblenduj na gładki krem razem z mlekiem i sokiem z cytryny.

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą

Inną wariacją na temat zupy marchewkowej jest dodanie do niej imbiru i szklanki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. To idealna zupa na chłodne wieczory.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 300 ml bulionu jarzynowego
  • 80 ml śmietanki 30% lub mleczka kokosowego.


Przygotowanie:

  • Marchew pokrój w półtalarki, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pietruszkę posiekaj.
  • W garnku roztop masło i zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę.
  • Dodaj marchewkę oraz pietruszkę, smaż przez około 7 minut, co chwilę mieszając.
  • Zalej warzywa sokiem z pomarańczy i bulionem. Dopraw solą i pieprzem. Po zagotowaniu przykryj garnek i gotuj przez około 20 - 30 minut do miękkości warzyw.
  • Dodaj starty imbir i gotuj jeszcze 7 minut.
  • Odstaw z ognia, dodaj śmietanki lub mleczka kokosowego i zblenduj.

Zupa marchewkowa - propozycja podania

Zupę dobrze jest posypać różnego rodzaju pestkami. Możemy użyć zarówno gotowego mixu ziaren, jak i samemu uprażyć ziarna dyni lub słonecznika. Nadadzą one chrupkości, przełamując słodki smak zupy. Zaś dla przełamania koloru, wrzuć do zupy świeże listki pietruszki lub kolendry oraz zrób parę kleksów ze śmietany. Aby krem był był bardziej sycący, dodaj grzanki. Możesz przygotować je z kilkudniowego chleba.

Jak zrobić grzanki z chleba?

Grzanki najczęściej robi się z białego chleba lub bułki, ale nada się też chleb razowy albo bezglutenowy. Do przygotowania grzanek najlepiej wykorzystać chleb 1-2 dniowy, ponieważ łatwiej pokroić go w kostkę. Jest to też idealny sposób na wykorzystanie chleba kupionego kilka dni wcześniej. Wystarczy pokroić pieczywo w kostkę i wrzucić na patelnię. Grzanki możemy obsmażyć na patelni polanej olejem (czas smażenia około 5 minut) albo skropić je oliwą i wrzucić do rozgrzanym do 200 stopni piekarnika na około 10 minut. Grzanki smażymy / pieczemy aż staną się złote i chrupiące. Gotowe domowe grzanki po wystudzeniu można wrzucić do słoika lub plastikowego pojemnika z pokrywką, które ochronią je przed zawilgoceniem. W takiej formie możemy je przechowywać przez kilka tygodni i dodawać do zup, gdy tylko będziemy mieć na to ochotę. Smacznego!

Następny artykuł