Zupa marchewkowa
Zupa marchewkowa
Z prostych składników można wyczarować naprawdę pyszne danie. Tak jest z zupą marchewkową. To danie, które idealnie rozgrzeje nas w chłodne dni. Ma słodkawy posmak marchewki, idealnie gładką konsystencję i przepiękny jasnopomarańczowy kolor. Zupa krem to też świetny pomysł, aby zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Mało kto oprze się pachnącej, kolorowej i ładnie podanej zupie.
Jak zrobić zupę marchewkową?
Istnieją różne rodzaje zup marchewkowych. Ja przedstawię Wam dzisiaj trzy przepisy: klasyczny krem z marchewki z dodatkiem ziemniaków, zupę marchewkową z porem i czosnkiem oraz rozgrzewająca zupę marchewkową z imbirem i pomarańczą. Dajcie znać, która z zup najbardziej przypadła Wam do gustu!
Klasyczny krem z marchewki z dodatkiem ziemniaków
Składniki:
3 marchewki
2 ziemniaki,
1 cebula,
0.5 litra bulionu
olej rzepakowy lub masło klarowane
sól i pieprz do smaku
50 ml śmietanki kremówki 30% lub mleczka kokosowego
do udekorowania: natka pietruszki, mix ziaren.
Przygotowanie:
Obierz warzywa, marchewkę pokrój w plastry, ziemniaki i cebulę w kostkę
Na rozgrzany w garnku olej wrzuć cebulę i podsmaż aż do zeszklenia.
Dodaj marchewkę, ziemniaki. Smaż 3 - 5 minut.
Zalej bulionem i dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem około 20 minut do miękkości warzyw.
Dodaj śmietankę lub mleczko kokosowe i zmiksuj na krem przy pomocy blendera
Do zupy można dodać inne przyprawy, takie jak kurkuma, curry czy suszone chilli dla zaostrzenia smaku.
Zupa marchewkowa z porem i czosnkiem (z dodatkiem słodkiej papryki i soku z cytryny)
Próbowaliście już klasycznej zupy marchewkowej? Koniecznie sprawdźcie przepis na krem z marchwi z dodatkiem pora i czosnku.
Składniki:
3 marchewki
1 por
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 - 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku
400 ml bulionu jarzynowego
1 łyżka soku z cytryny
100 ml mleka kokosowego
olej lub masło klarowane
sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzany w garnku olej wrzuć cebulę i podsmaż aż do zeszklenia.
Dodaj czosnek pokrojony na plasterki a po minucie pory pokrojone na kawałeczki.
Wlej oliwę i smaż przez około 7 minut mieszając od czasu do czasu aż pory nieco zmiękną.
Następnie dodaj obraną i pokrojoną na kawałeczki marchewkę, czerwoną paprykę i sól.
Duś warzywa mieszając co jakiś czas przez około 6 minut.
Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, chwilę potem zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 - 30 minut do miękkości warzyw.
Zdejmij zupę z palnika. Zblenduj na gładki krem razem z mlekiem i sokiem z cytryny.
Rozgrzewająca zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą
Inną wariacją na temat zupy marchewkowej jest dodanie do niej imbiru i szklanki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. To idealna zupa na chłodne wieczory.
Składniki:
3 marchewki
2 łyżki masła
1 cebula
1 pietruszka
1 łyżka drobno startego imbiru
szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
300 ml bulionu jarzynowego
80 ml śmietanki 30% lub mleczka kokosowego.
Przygotowanie:
Marchew pokrój w półtalarki, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pietruszkę posiekaj.
W garnku roztop masło i zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodaj marchewkę oraz pietruszkę, smaż przez około 7 minut, co chwilę mieszając.
Zalej warzywa sokiem z pomarańczy i bulionem. Dopraw solą i pieprzem. Po zagotowaniu przykryj garnek i gotuj przez około 20 - 30 minut do miękkości warzyw.
Dodaj starty imbir i gotuj jeszcze 7 minut.
Odstaw z ognia, dodaj śmietanki lub mleczka kokosowego i zblenduj.