Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa marchewkowa
Agnieszka Woźniak
Agnieszka Woźniak 25.03.2022 22:49

Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa
pixabay.com

Zupa marchewkowa

Z prostych składników można wyczarować naprawdę pyszne danie. Tak jest z zupą marchewkową. To danie, które idealnie rozgrzeje nas w chłodne dni. Ma słodkawy posmak marchewki, idealnie gładką konsystencję i przepiękny jasnopomarańczowy kolor. Zupa krem to też świetny pomysł, aby zachęcić dzieci do jedzenia warzyw. Mało kto oprze się pachnącej, kolorowej i ładnie podanej zupie.

Jak zrobić zupę marchewkową?

Istnieją różne rodzaje zup marchewkowych. Ja przedstawię Wam dzisiaj trzy przepisy: klasyczny krem z marchewki z dodatkiem ziemniaków, zupę marchewkową z porem i czosnkiem oraz rozgrzewająca zupę marchewkową z imbirem i pomarańczą. Dajcie znać, która z zup najbardziej przypadła Wam do gustu!

Klasyczny krem z marchewki z dodatkiem ziemniaków

Składniki:

  • 3 marchewki

  • 2 ziemniaki,

  • 1 cebula,

  • 0.5 litra bulionu

  • olej rzepakowy lub masło klarowane

  • sól i pieprz do smaku

  • 50 ml śmietanki kremówki 30% lub mleczka kokosowego

  • do udekorowania: natka pietruszki, mix ziaren.

Przygotowanie:

  • Obierz warzywa, marchewkę pokrój w plastry, ziemniaki i cebulę w kostkę

  • Na rozgrzany w garnku olej wrzuć cebulę i podsmaż aż do zeszklenia.

  • Dodaj marchewkę, ziemniaki. Smaż 3 - 5 minut.

  • Zalej bulionem i dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem około 20 minut do miękkości warzyw.

  • Dodaj śmietankę lub mleczko kokosowe i zmiksuj na krem przy pomocy blendera

  • Do zupy można dodać inne przyprawy, takie jak kurkuma, curry czy suszone chilli dla zaostrzenia smaku.

Zupa marchewkowa z porem i czosnkiem (z dodatkiem słodkiej papryki i soku z cytryny)

Próbowaliście już klasycznej zupy marchewkowej? Koniecznie sprawdźcie przepis na krem z marchwi z dodatkiem pora i czosnku.

Składniki:

  • 3 marchewki

  • 1 por

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 - 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki w proszku

  • 400 ml bulionu jarzynowego

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 100 ml mleka kokosowego

  • olej lub masło klarowane

  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Na rozgrzany w garnku olej wrzuć cebulę i podsmaż aż do zeszklenia.

  • Dodaj czosnek pokrojony na plasterki a po minucie pory pokrojone na kawałeczki.

  • Wlej oliwę i smaż przez około 7 minut mieszając od czasu do czasu aż pory nieco zmiękną.

  • Następnie dodaj obraną i pokrojoną na kawałeczki marchewkę, czerwoną paprykę i sól.

  • Duś warzywa mieszając co jakiś czas przez około 6 minut.

  • Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, chwilę potem zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 20 - 30 minut do miękkości warzyw.

  • Zdejmij zupę z palnika. Zblenduj na gładki krem razem z mlekiem i sokiem z cytryny.

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą

Inną wariacją na temat zupy marchewkowej jest dodanie do niej imbiru i szklanki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy. To idealna zupa na chłodne wieczory.

Składniki:

  • 3 marchewki

  • 2 łyżki masła

  • 1 cebula

  • 1 pietruszka

  • 1 łyżka drobno startego imbiru

  • szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

  • 300 ml bulionu jarzynowego

  • 80 ml śmietanki 30% lub mleczka kokosowego.

Przygotowanie:

  • Marchew pokrój w półtalarki, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, pietruszkę posiekaj.

  • W garnku roztop masło i zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę.

  • Dodaj marchewkę oraz pietruszkę, smaż przez około 7 minut, co chwilę mieszając.

  • Zalej warzywa sokiem z pomarańczy i bulionem. Dopraw solą i pieprzem. Po zagotowaniu przykryj garnek i gotuj przez około 20 - 30 minut do miękkości warzyw.

  • Dodaj starty imbir i gotuj jeszcze 7 minut.

  • Odstaw z ognia, dodaj śmietanki lub mleczka kokosowego i zblenduj.

Tagi: