Smakosze.pl Przepisy Przepyszny gotowany boczek od Tomasza Strzelczyka
Kadry z filmu umieszczonego na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Przepyszny gotowany boczek od Tomasza Strzelczyka

28 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Boczek z pewnością nie jest zdrowy, ale potrafi być bardzo smaczny. Zwłaszcza jeśli przygotujesz go według przepisu Tomasza Strzelczyka na przepyszny gotowany boczek. Sekret smaku tego kawałka mięsa tkwi w wyjątkowej mieszance. Sprawdźcie jakiej.

Boczek jest dość tłustym kawałkiem wieprzowego mięsa, które doskonale nadaje się do pieczenia, gotowania i wędzenia. Tomasz Strzelczyk proponuje ciekawy przepis na boczek gotowany, który wygląda jak wędzony. Ciekawe prawda? A jak doskonale smakuje!

Smak boczku proponowanego przez Strzelczyka jest zasługą aromatycznej pasty. Znany kucharz przyrządza ją z czosnku, majeranku, soli i pieprzu.

W naszym materiale prezentujemy kadry pochodzące z filmiku na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

Przepyszny gotowany boczek od Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • ok. 1,7 kg surowego boczku

  • 2 l wody

  • garść łusek z cebuli

  • kilka ząbków czosnku

  • 2 łyżki soli

  • 1 łyżka pieprzu

  • 3 listki laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

na pastę:

  • kilka ząbków czosnku

  • majeranek

  • sól

  • czarny pieprz

Przygotowanie boczku

Boczek opłucz. Wodę wlej do garnka, dodaj do niej łuski cebuli, zmiażdżone ząbki nieobranego czosnku, sól, pieprz, listki laurowe i ziarna ziela angielskiego.

Całość zamieszaj. Do wody z dodatkami włóż boczek. Gotuj go godzinę na niedużym ogniu, licząc od momentu zagotowania się całości.

Boczek dobrze wystudź. Osusz go papierowym ręcznikiem, przekrój na pół. W tym czasie w moździerzu przygotuj pastę, rozcierając pokrojone ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz.

Każdy kawałek boczku połóż na oddzielnym kawałku folii spożywczej, a potem natrzyj go dokładnie przygotowaną pastą.

Boczek dokładnie zawiń w folię spożywczą, a potem włóż do foliowego woreczka. Włóż na kilka godzin do lodówki, by boczek przeszedł dokładnie aromatem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pyszny boczek. Sprawdź, jak przygotować boczek z chrupiącą skórką , a także, jak zrobić boczek pieczony wg przepisu babci Stasi .

czosnek
czosnek

Źródło zdjęcia: canva/congerdesign z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kanał Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy